22-09-2014

Oceans: boiling in Scheveningen

Volgens sommigen is Scheveningen het Benidorm van Nederland. Of andersom, daar willen we van af zijn.  Hoe dan ook, aan het randje van Den Haag oogt de badplaats inderdaad niet altijd even feeëriek. De voornaamste toegangsweg is aan beide zijden uit verschillende bereidingen van massief beton opgetrokken. Hoogbouw belemmert het uitzicht op het Kurhaus en de zee. En dan is er de Pier, een melancholische jeugdherinnering waarop nu zelfs de zeemeeuwen niet meer durven te landen vanwege instortingsgevaar.

Veelbelovend en ambitieus
Gelukkig blijft er genoeg te genieten. De zee en het strand laten zich niet op de kop zitten en ’s zomers bruist de lange strip van strandtenten aan de boulevard. En nu staat er sinds een paar maanden ook nog eens iets nieuws en veelbelovends te pruttelen: Oceans.

blog1

John de Jong
De duur ogende, vloeiend verticaal scrollende website doet vermoeden dat we hier met een ambitieuze onderneming te maken hebben. En inderdaad, het vlaggenschiprestaurant ‘Oceans Square’ aan het Kurhausplein is oogstrelend en luxe ingericht. Ontwerper John de Jong tekende ervoor, en die heeft zich niet ingehouden. In het grote voorportaal houden de terraswarmers en open haarden je ook bij guur weer lekker warm. Buiten klettert de fontein en verderop zien we warempel de majestueuze ingang van het Kurhaus, deze keer zonder obstakels.

Centraal staat een grote bar waarvan de grove stenen accenten opvallen. Hier zit je goed voor de inleidende beschietingen in de vorm van cocktails, oesters, bar-bites en ter plekke bereide sushi – ook in verrassend smakelijke vegetarische varianten – en sashimi.

blog2

No-nonsense luxe
Met groene, hoefijzervormige brasseriebankjes zijn knusse nisjes gemaakt. Dat is de beste plek voor lunch of diner. Chef Johan van de Put zette een no-nonsense kaart in elkaar die, zoals hij zelf zegt “uitnodigt om de handen vuil te maken”. Als je de imposante opgemaakte fruit de mer plateaus uit de semi-open keuken voorbij ziet komen, begrijp je gelijk wat hij bedoelt; kom maar op met dat kommetje citroenwater. Maar er is meer. We proeven pittige gamba’s, diep smakende kreeftensoep en romige sliptongetjes. En ook al varen de vissersboten bijna rechtstreeks de keuken in, ze kunnen hier ook wat met vlees. Er wordt onder andere met de ‘dry-aged’ variant gewerkt: vlees dat in een speciale koelcel met een uitgekiende luchtvochtigheid enkele weken rijpt. Krijg je belachelijk zachte, fabuleuze steaks en entrecotes van.

blog4

Jimmy Choo
Niet dat deze ons door de bediening worden opgedrongen. Integendeel. Een van onze gastheren – net als zijn collega’s messcherp gekleed – bekent ons dat de ‘gewone’ steaks ook al niet te versmaden zijn. We vertrouwen op dit licht oncommerciële oordeel en krijgen geen spijt. De op een houten plank geserveerde Club Steak hoeft maar naar het mes te kijken om in plakjes uiteen te vallen: mals tot in de vijfde dimensie. Onze gastheer kijkt goedkeurend toe en trekt ons vervolgens met verve mee in een geanimeerde discussie over Jimmy Choo schoenen, de laatste modekleuren en zelf ontworpen T-shirts. Erg prettig om met bediening te maken te hebben die niet als sluitpost op de begroting is opgevoerd.

Beach House
We nippen van spectaculaire after-dinner cocktails, waaronder de ‘Tiramisu’ met wodka, witte chocolade-likeur, Kahlua en vanillesiroop. Misschien lopen we nog wel even door naar het strand, waar de hele zomer Oceans Beach House als dependance is opgericht. Dezelfde kaart, dezelfde bediening, dezelfde no-nonsense luxe. Verbeelden we het ons nou, of gaat de zon hier net met een tikkeltje meer allure in zee onder?

Lees meer over Oceans