01-10-2014

De Frietwinkel – Utrecht – Designer Friet

Mevrouw Kees heeft niet altijd zin in dat eetsterrengedoe. Toen ik haar voorstelde naar de Frietwinkel te gaan, was ze aangenaam verrast, dan kon ze haar bloemetjesjurk en krulspelden gewoon aan-  en inhouden. Vergissing! In plaats van in een snackbar, zitten we ineens in een heel verantwoord etablissementje aan de Vinkenburgstraat in Utrecht waar alles design is! De aardappels in de vensterbak houden in je friet hun designjasjes van de Grote Ontwerper gewoon aan. De friet heeft een kartonnen designbakje. De mayo blijft keurig in een hangmandje: geen onbeheerst ruig rondgeklodder door je friet, en het etablissementjesinterieur is design van kunstacademici.

Je kijkt je ogen uit
Ik ben een liefhebber. Ik reis naar België reist om in een passend kot een frietje te nuttigen. Ik vraag dan of de friet in oude lauwe olie gebakken mag worden zodat het zwart met grijze vet er goed in trekt. In de Frietwinkel pakken ze dat verrassend anders aan: de olie is biologisch. Net zoals de piepers. Net zoals de winkeljuffrouw die met aandacht en een stralende glimlach jou en de jouwen befriet. Mevrouw Kees en ik kijken onze ogen uit. Tijdens ons bezoek wordt er door bezoekers drie keer een foto genomen van het interieur. En de slimme opstelling van de weinige stoeltjes nodigt uit tot praatjes maken met overige frietklanten. Ik moet mevrouw Kees wegtrekken van een net iets te cool type die nonchy een garnalenkroketje staat op te peuzelen.

friet3
Fotograaf: Max Jansen

We spreken met frietchef Roderick, die er ook al goed ontworpen uitziet. Samen met Siem runt hij de in Utrecht bekende frietfietsen en nu dus ook deze frietfietsenstalling. Ze houden zich strikt aan hun core business: friet met verschillende sauzen, één salade, wat kroketjes en qua drank sap en bier. Roderick wil een frietbeleving creëren en een huiskamersfeer neerzetten. In plaats van over de hoge koelvitrine met slaatjes, berehappen, en blikjes frisdrank te turen, word je face to face geholpen aan het frietkookeiland. Een persoonlijk frietje! Hij is trots op de mooie snijmachine en de biologisch verantwoorde versheid die zijn winkel uitstraalt.

Fotograaf: Max Jansen
Fotograaf: Max Jansen

Geen ontvetter nodig
Nog natollend van onze frietbeleving struikelen we het Vinkenburgstraatje door. De St. Marc ontvetter die we altijd meenemen om de olie vanachter onze oren weg te poetsen blijft ongebruikt in de tas. Ik orakel door over de niche en de exportmogelijkheden die Roderick en Siem hebben gecreëerd. Aan het tevreden gezicht van mevrouw Kees zie ik dat ze niet naar me luistert, maar dat ze fijn had gefriet. Utrechtenaren kunnen vanaf nu dus ook:  Fijn Ferantwoord Frieten. Faut le voyage.