03-10-2014

A big fishy night @ Vis & Seizoen Festival

En groots was het. De enorme industriƫle hal van de Centrale Markt in Amsterdam is omgebouwd tot het grootste visrestaurant van Nederland. Met vier volledige geoutilleerde keukens in iedere hoek en 1 keuken op het hoofdpodium in het midden van de zaal lukte het 6 top chefs en hun equipes uit Amsterdam om 800 man hun signature fish dish te serveren.

Waarom dit enorme Vis event?

Vis & Seizoen, de stichting die vis leverancier Jan van As in 2008 oprichtte, stelt haar kennis en visie beschikbaar om wereldwijd bij te dragen aan het behoud en herstel van de vispopulatie. Een prachtig initiatief waarvoor zij vorig jaar de Damprijs ontvingen als meest duurzame mkb bedrijf van Amsterdam. Hier uit voortvloeiend bedacht de familie Van As om iets terug te doen voor de stad en een ieder die duurzame vis hoog in het vaandel heeft staan. En zo ontstond het idee voor het eerste Vis & Seizoen Festival.

Wat is het Vis & Seizoen Festival?

Een driedaags festival toegankelijk voor iedereen die vis een warm hart toedraagt of wil weten hoe het nu eigenlijk zit met de visvangst en wat nu wel goede vis is of juist niet en wanneer je wat wel mag eten en wanneer beter van niet. Gisteravond was de aftrap met een groots benefietdiner in de grote markthal op het terrein van de Centrale Markt. Met dit diner is het mogelijk gemaakt om de voedselbank dit jaar van 45000 kilo pasta of rijst te voorzien, waarvan 1723 gezinnen in Amsterdam zullen profiteren.

Voedselbank neemt cheque van 45000 kilo pasta of rijst in ontvangst van Jacob Doorn
Voedselbank neemt cheque van 45000 kilo pasta of rijst in ontvangst van Jakob Doorn

De prachtige line up van chefs, met Marcel de Leeuw (Hilton Hotels), Andrew Gaskell (Hotel The Grand), Roger Rassin (Amstel Hotel), Onno Kokmeijer (Hotel Okura), Schilo van Coevorden (Conservatorium Hotel) & Walter Rietbergen (Hotel Huis ter Duin), lieten een indrukwekkend staaltje top culinair op grote schaal zien.

En wat kwam er zoal voorbij?

Mousse van kreeft van Marcel de Leeuw (Double Tree by Hilton Hotel)
Mousse van kreeft van Marcel de Leeuw (Double Tree by Hilton Hotel)
"Paella" van Roger Rassin (Amstel Hotel)
“Paella” van Roger Rassin (Amstel Hotel)
Gebakken langoustine met een cannelloni van Sockeye zalm van Andrew Gaskell (Hotel The Grand)
Gebakken langoustine met een cannelloni van Sockeye zalm van Andrew Gaskell (Hotel The Grand)
Affligem biertje geserveerd bij de gebakken zeetong van Onno Kokmeijer (Hotel Okura)
Affligem biertje geserveerd bij de gebakken zeetong van Onno Kokmeijer (Hotel Okura)
Chocolade taartje met karamel van zeezout van Walter Rietbergen (Hotel Huis ter Duin)
Chocolade taartje met karamel van zeezout van Walter Rietbergen (Hotel Huis ter Duin)

Het ROC en horeca uitzendbureau Mise en Place zorgden er voor dat de gerechten en bijbehorende wijnen in een strak georganiseerd en gedisciplineerd tempo uitgeserveerd werden en alles in goede banen leidden. Onder de gasten vele chefs, bedrijven, culinaire pers en als klap op de vuurpijl Karin Bloemen die zich in een van haar glittergewaden de keel schor zong. Acteur Dirk Zeelenberg droeg samen met Jakob Doorn (medewerker van Jan van As die in zijn vorige leven wel een vis moet zijn geweest, gezien zijn overtuigende en helder kennis over alles wat zwemt) een extra vrolijke noot bij aan de avond.

Alle chefs op een rij
Alle chefs op een rij

Voor vandaag en morgen staat er nog een heel programma op stapel en is iedereen welkom. Maar liefst 17 michelinsterren zullen het culinaire podium betreden. Vrijdag 3 oktober gaat de deur om 5 uur open en zaterdag om 15 uur, waarna een ieder zich in de gastronomische wereld van het water kan onderdompelen. Lekker proeven van gerechten uit de vier thematische foodcorners, Aziatisch, mediterraan, The Big Green Egg of vis & innovatie.

Voor kinderen is er zelfs ook nog een speciaal programma ontwikkeld. Kortom dit weekend Vis op het menu, maar dan wel goed, verantwoord, spectaculair en worth a visit!

Wil jij dit ook zien & proeven? Vis & Seizoen Festival