11-10-2014

De Foodhallen Amsterdam dag 1: truffelbitterballen en een goddelijke botersaus

De dag waar ik maanden lang naar uitkeek is eindelijk aangebroken: de Foodhallen in Amsterdam-West zijn open for business. Tot nu toe was elk jaar Het Weekend van de Rollende Keukens het absolute hoogtepunt van mijn bestaan. Vanaf vandaag is er een plek waar elke dag de lekkerste foodstands bij elkaar zijn verzameld, met in het midden een bar waar ze ook nog eens goede wijn serveren. En dat op ongeveer een minuut fietsen van mijn huis! Ik ben blij.

Met zo veel stands is het moeilijk om een keuze te maken, maar mijn oog valt meteen op die van l ‘Entrecôte. In restaurant l’ Entrecôte et les Dames serveren ze heerlijke entrecôte met friet, dus ik ben benieuwd hoe dit concept het doet in de vorm van een foodstand. Heel handig, het vlees zit nu op een broodje. En man wat voor een broodje!

Magische botersaus
Een sesambroodje met perfect gegaard vlees, van binnen nog een beetje rood, zoals het hoort. Op de entrecôte wat botersla en wat het geheel op goddelijke wijze afmaakt is de saus. Over de inhoud hiervan wordt wat mysterieus gedaan. Fabuleuze botersaus op basis van dragon noemen ze het. En fabuleus is het zeker! Als ik zo’n lekkere saus had gemaakt zou ik ook aan niemand verklappen wat erin zit.

Wat mij betreft is l’Entrecote perfect geslaagd om hun restaurant concept te vertalen naar een foodstand. Het is eten zoals ik dat het liefste zie: simpel en perfect uitgevoerd met goede ingrediënten. Zo lekker kan eenvoud zijn. bitterballen

Vlakbij l’Entrecôte zit De Ballenbar, waar ze verschillende soorten bitterballen verkopen. Dit laat ik me natuurlijk geen twee keer zeggen. Hier kun je kiezen uit zes verschillende soorten – je raadt het al – bitterballen. Ik ging voor kalf, garnaal, truffel en chorizo. Ik ben vooral benieuwd naar de chorizobitterbal, die heb ik nog nooit ergens gezien, leuk!

Truffel en chorizo
Alle ballen zijn zelfgemaakt en heel erg lekker. In vond de truffelvariant er met kop en schouders bovenuit steken. Nu ben ik al snel blij als iets naar truffel smaakt, maar dit was ook echt een goede bal. De chorizo is ook erg lekker en de chorizosmaak komt heel mooi door. De kalf- en garnalenbitterballen zijn minder verrassend, deze zie je natuurlijk vaker op de kaart staan, maar alsnog erg lekker. Dit wordt mijn nieuwe spot voor de vrijdagmiddagborrel. Truffelbitterballen en een goed glas wijn, wat wil je nog meer