05-11-2014

Graceland Bar-B-Q – Amsterdam: Rock ‘n roll baby!

Na een teleurstellend niet nader te noemen culinair evenement belandde ik onlangs tot mijn groot genoegen in de Marktkantine, waar Graceland Bar-B-Q een proefavond draaide. Eigenlijk hadden ze geen plek meer, maar na wat aandringen en een hongerige blik kregen wij toch een plekje aan de bar. Graceland is ingericht als een echte (en als ik echt zeg dan bedoel ik echt) Amerikaanse dive bar, zonder te vervallen in de Americana kitsch die je normaal in thema restaurants ziet. Ik waande me zo terug in New York, Chicago of San Francisco. De meerderheid van het eten wordt bereid in ‘Black Betty’, een gigantische handgemaakte Texaanse smoker. Aan het roer staat Brian, een Amerikaanse ‘transplant’ die eerder in onder andere Toscanini, De Kas en Café George in de keuken stond.

Maar dan het eten… Voor de trial night kregen werden wij verblijd met 6hr smokey ribs, 10hr grass fed beef brisket, 14hr pulled pork, smoked seabass, Graceland coleslaw, huisgemaakte augurken, sauteed chard, een wedge salade van ijsbergsla en radicchio met blue cheese dressing, cornbread (nee ik ben nog niet klaar), een welkomstcocktail van Honey Jack Daniel’s iced tea en een dessert van home made key lime, chocolate mud én de Fat Elvis, een smeuïge pie van pindakaas en banaan, die een beetje doet denken aan banoffee pie.

graceland2
Foto Graceland Bar-B-Q

Huilen
Ondanks dat het restaurant nog aan het proefdraaien is verliep de bediening voorspoedig. Het personeel heeft een persoonlijke flair, waardoor je eerder het gevoel hebt dat je bij goede vrienden aan tafel zit dan bij vreemden in een restaurant. Het eten was domweg verrukkelijk. Ik ben al jaren fan van low and slow, met name dankzij Bodean’s BBQ in Londen. Met een bezoek aan het Amerikaanse Zuiden nog in het verschiet ben ik nu een overtuigd Graceland bekeerlinge en vermoed ik dat Amsterdam de beste ribs aan deze kant van de Atlantische oceaan serveert. De pulled pork is diep aromatisch zoals ik hem nog nooit eerder heb gehad, de vis perfect gegaard met een heerlijk subtiele rokerige smaak. De bijgerechten waren stuk voor stuk subliem en van het dessert moesten wij nochtans een beetje huilen.

Het is zeldzaam, dat je op een proefavond belandt, stiekem toch terecht kunt en dat eigenlijk alles, maar dan ook echt alles klopt. Ik verwacht dat Graceland binnen de kortste keren tot de nok toe gevuld zit (en if not: Amsterdam shame on you), maar ik hoop dat er altijd een plekje is voor ons aan de bar. De enige klacht die ik eigenlijk heb is dat ik wel een extra servetje kon gebruiken.

Lees meer over Graceland Bar-B-Q