13-11-2014

Meest geliefd, best gewaardeerd, De Librije maakt zijn rentree!

Het is ze weer gelukt. Jonnie en Thérèse Boer zijn dit jaar met De Librije, na 1 jaar het stokje afgegeven te hebben aan Boreas uit Heeze, wederom de publiekslieveling van de Nederlandse restaurantgast.

En dat verbaast mij eigenlijk niks. Ik ken geen chef die zo met twee benen op de grond blijft staan dan Jonnie Boer, ondanks de vele sterren, prijzen en loftuitingen die hij inmiddels op de schoorsteen heeft staan. Jonnie blijft Jonnie en dat maakt het keer op keer zo fijn om bij hem aan te schuiven en te genieten van zijn letterlijk uit of in de klei getrokken gastronomische creaties, smaakpaletten, structuren en innovaties.

Afgelopen maandag mocht ik hem weer persoonlijk feliciteren met hun welverdiende nationale koppositie bij IENS voor het jaar 2015. Ik word ook altijd weer even van mijn stuk gebracht, door zijn ontwapende glimlach en bijpassende, soms boute, uitspraken over de culinaire wereld die ons dagelijks bezig houdt. En als hij mij de hand schudt, met die grote boerse handen, dan stel ik mij voor hoe deze handen in combinatie met zijn brein en hart altijd zoveel subtiliteit op de borden weet te brengen. Dat ontroert mij!

En dan Thérèse Boer, niet slechts de rechterhand van Jonnie, nee veel meer dan dat. Thérèse is een vrouw van de wereld, niet in de laatste plaats omdat zij de hele wereld aan tafel ziet verschijnen, in alle soorten en maten en om de meest uiteenlopende redenen. Dagelijks benadert zij iedere gast zo dat hij of zij zich gezien, gehoord en welkom voelt. Met haar onberispelijke verschijning, goed in de lak, nu eens uitdagend, dan weer gesoigneerd en stylish is zij de eerste en laatste hand en glimlach die blijft hangen bij de gast. Voor haar en voor Jonnie staat de gast op nr. 1.

Dat is geruststellend om te horen maar nog veel beter om te ervaren. Want dat die gast op nr.1 staat is in de hospitality branche niet altijd even vanzelfsprekend.

Thérèse weet daar wel raad mee. Haar tweede natuur is gastvrijheid! Iedere gast welkom heten is tot daar en toe. Tot aan de laatste groet iemand op zijn gemak laten voelen, ruimte geven om te laten genieten op zijn of haar manier en een warme herinnering mee naar huis te geven, hoort bij dit vak en Thérèse heeft dat wat mij betreft uitgevonden.

Gefeliciteerd nogmaals, mede namens alle gasten die het afgelopen jaar weer zo’n onvergetelijke, eigenzinnige, down to earth ervaring bij jullie hebben mogen meemaken!

Librije Hotel. Foto: Jan Bartelsman

Heel veel succes en plezier in jullie nieuwe onderkomen in Librije’s Hotel vanaf eind januari 2015. Dat belooft een stoere eigentijdse ambiance te worden onder de indrukwekkende glazen overkapping in de court van Librije’s Hotel. Veel hout, boomschors, verse à-la-minute-te-gebruiken kruiden en de keuken voor de koude gerechten en desserts krijgen allen een plek in het restaurant zelf. Binnenkort meer hierover.

Alle Toppers zien? IENS Toppers 2015

Ga naar onze Facebookpagina en win een compleet verzorgd diner voor 4 bij De Librije.

Zie ook: De Librije voor de meest recente recensies