17-02-2015

Shiki Sushi – Rotterdam: een aangename all-you-can-eat-verrassing

Het gebouw is net een bunker en het kijkt uit op de A20. Klinkt niet echt als the place to be. Toch gaan ze voor glamour bij Shiki. Alleen al de volledige naam: Shiki Sushi & Lounge. En dan die rode loper waarover je naar binnen wordt geleid. En de garderobe waar je jas wordt aangenomen voordat je naar het restaurant wordt gebracht (weer een lange gang verder). Je voelt je al een beetje VIP nog voordat je een hap gegeten hebt.

Unlimited Japanese dining
De laatste jaren schoten de ‘all you can eat’ Japanse restaurants als paddenstoelen uit de grond. Niet altijd een succes. Shiki pretendeert dat concept naar een niveau hoger te tillen. De naam die ze hieraan geven: unlimited Japanese dining. Klinkt inderdaad iets chiquer. Maar is het ook de moeite waard?

20150130_211632

Het interieur valt zonder meer op. Geen ramen, een grote ronde ruimte, veel wit, modern en een bijzonder lichtspel. Het is een beetje science fiction meets disco.

De tafeltjes staan niet te dicht op elkaar, dat is een pré. Helaas echter zijn niet alle stoelen even zacht bekleed. Dat gezegd hebbende is het meest interessante bij binnenkomst: de bediening. Het personeel is vriendelijk, maar zij doen er niet zo toe. Bestellen gaat namelijk via een tablet, aan iedere tafel gekoppeld middels een standaard. Uitleg volgt, de menu’s wijzen veelal voor zichzelf. Het concept is bekend: vijf items per persoon per gang en verspilling wordt – gelukkig – niet gewaardeerd.

Eenmaal op de knop gedrukt is de bestelling verzonden en staat deze niet heel veel later op je tafeltje.

Verrassend lekker
En dan komt het belangrijkste. Het eten natuurlijk! Goed Japans eten bereiden is een kunst en die wordt lang niet in alle restaurants verstaan. Shiki verrast. Met name de maki’s (de bekende in zeewier gerolde cilindertjes) zijn bijzonder lekker. Met hierin als absolute topper de zogeheten dragon roll met garnaal en avocado, afgemaakt met een lekkere, subtiele mayonaisetopping.

Het oog wil ook wat en kan tevreden zijn, alle gerechtjes worden mooi opgediend. Natuurlijk blinkt het ene gerecht in smaak en textuur meer uit dan het andere, maar het niveau wordt nergens echt naar beneden getrokken. Dat is, eerlijk is eerlijk, toch wel een aangename verrassing bij een concept dat inmiddels een cliché is geworden.

20150130_194741

Zo weet Shiki het onbeperkt Japans eten inderdaad een klein beetje naar een hoger niveau te tillen. Niet tè hoog, want het blijft allemaal heel toegankelijk. Nog geen €30,- per persoon. Daarvoor rijd je wel even naar de Prins Alexanderlaan. Goed bereikbaar, want het ligt in ieder geval vlakbij de A20. En dat het er van buiten uitziet als een bunker – who cares..?! Daarbinnen zit je helemaal goed.