19-02-2015

Smaeck – Groningen: restaurantje hypen

Als je het gastronomische geweld in de noordelijke regionen gaat beschrijven voor IENS FoodSpots, waar begin je dan eigenlijk? Nou: bij het brutaalste jongetje van de klas: Smaeck.

Smaeck 1

Smaeck is een hype in Groningen. En ging daarna landelijk. Eén artikel in de Groninger Internet Courant maakte het verschil. Het artikel – dat was geschreven ter promotie van Smaeck – ging viraal. De verheugde marketeer hierachter liet het als volgt optekenen:

“Online gaat het hard. In no time is dit bericht 160.000 keer bekeken met bijna 1.000 likes, 130 shares en 180 reacties van mensen die er massaal willen eten. Ik besluit direct naar Smaeck te lopen. Dit wil ik meemaken.”

IMG_6140

Dan rijst natuurlijk wel de vraag: is dit een gevalletje “veel geblaat maar weinig wol”, of is het ook echt zo goed? In Groningen zijn er al een aantal plekken waar je goed kunt eten, maar Smaeck stelt zich meer ten doel. De avond begint met een gin & tonic met knoflook, tomaat en rozemarijn. Een bijzondere, heftige combinatie. Beetje té, zeker als je de gin & tonic niet in een keer achterover slaat. In een hoog tempo komen daarna een crème van popcorn, langzaam gegaard buikspek met een spitskoolconsommé – fantastisch vergezeld van een Spaans bier – op tafel.

Een korte blik in de kleine keuken – die de helft van het niet al te grote pand in beslag neemt – verklapt de ambitie: de apparatuur die je in de keuken vindt doet niet onder voor een restaurant waar men een ster ambieert.

Vervolgens komt er skrei, Gronings weiderund met garnituren en een dessert met peterseliewortel en witte chocolade op tafel. Meestal klopt de combinatie én bereiding, maar soms alleen de bereiding. De muziek is ongezellig, en de bediening (1 persoon op 24 personen) kan het niet aan, en dan krijg je foutjes. Maar dat mag de pret niet drukken. De peanut butter jelly macaron bij de koffie smaeckt naar meer, dus kom ik de volgende dag terug voor een broodje pulled pork en wat macarons.

IMG_6133

Als het wat rustiger is, is er ook wat meer tijd om te praten met het personeel. Stuk voor stuk begeisterde mensen: gek op koffie, koken, duurzaamheid of macarons. Dat – opgeteld bij het heerlijke broodje, de lekkere koffie en de macarons (neem de geitenkaas-gezouten karamel) – belooft wat voor de toekomst.

Een hype? Ja. Terecht? Deels. Maar Groningen heeft er een interessante plek met leuk eten bij!

IMG_6129