13-03-2015

Hello Sandwich – Groningen: Hallo, broodje!

Ik had honger, en ik had zin in een sandwich, zo kwam ik er terecht: bij HelloSandwich. En toen was ik verkocht. De dag erna bestelde ik er via de telefoon weer een sandwich. Het was even verwarrend, want Gerald nam de telefoon op met: “HelloSandwich?” Ik dacht even dat ik voor sandwich uitgemaakt werd, totdat ik door had wat hij bedoelde.

De eerste keer nam ik de HelloClub, een klassieke uitvoering van de Club Sandwich. Maar dan niet met kant en klare kipfilet, maar met zelfgebakken kippendij, goede bacon en een zelfgemaakte dressing. Op brood dat hij samen met een bakker zorgvuldig uitgekozen had. Jullie kennen vast dat gevoel wel, dat je helemaal overmand wordt door hoe lekker iets is. Ik had dat vroeger als er worst over was van de vorige dag, en ik nam dat mee op brood. Dat gevoel krijg ik ook bij deze sandwiches. En dan ben ik nog niet eens begonnen over de bacon-egg sandwich.

_IGP6558

Maar hoe begin je nu zo’n winkel, en waarom? Gerald – nu 28 – probeerde het een jaar op de middelbare hotelschool, maar stopte hier al na een jaar mee. Daarna kookte hij op allerlei plekken op de Waddeneilanden, om uiteindelijk in Frankrijk te belanden. Maar hoe kom je dan weer terecht in Groningen?

Superverse sandwiches

“Ik ben kok en wilde altijd al een plek om zelf te koken”, zegt Gerald, “en hier kwam een pand vrij. Het is een leuke straat, waar drie jaar geleden nog acht panden leegstonden.” Hij heeft het over de Carolieweg, zonder twijfel één van de leukste straatjes in het centrum van Groningen. Hier vind je verschillende jonge ondernemers, die samen ook werken aan een positief gevoel in de hele straat. Zo organiseren ze kleine festivals en en hebben ze een straatvereniging. “Ik maak alles helemaal zelf, en het geheim erachter is dat het simpel en goed moet zijn”. Zo toast Gerald het brood bijvoorbeeld niet. Hij maakt zijn sandwiches zo vers dat het brood niet eens de kans heeft de dressing op te zuigen – de reden dat sandwiches normaalgesproken getoast worden -.

Screen Shot 2015-03-13 at 11.42.05 (2)

En zo begon het. Nu heeft Gerald al twee jaar een broodjeszaak. Je kunt ze via internet bestellen – check die mooie website met pentekeningen ook – en dan worden ze langs gebracht door de jongens van Sir Pete, de fixie-winkel aan de overkant.