23-03-2015

Bertmans – Rotterdam: Vegan verrassing

Op een dag, toen lief en ik ergens samen wilden lunchen, ontdekte hij dat er zoiets bestond als botanisch gebrouwen cola. Hij draaide zich abrupt om, beende stampvoetend en vloekend weer naar buiten. ‘Cola! Ze kunnen niet eens van mijn cola afblijven!’ tierde hij. Lief houdt niet van opsmuk. Bij het horen of zien van de woorden veganistisch, biologisch en fair trade begint hij te kokhalzen en brabbelt iets onverstaanbaars over ‘pretentieuze hipsters’.

Origineel lunchen
Ik moet toegeven, ik heb het er ook niet zo op. Voor je het weet praat je hele dagen alleen nog over chia-zaadjes en quinoa (niet kie-no-wa maar kien-wa, natuurlijk) en sta je in de supermarkt minutenlang verpakkingen te lezen, op zoek naar een suikervrij alternatief voor een milkbiscuitje. Ik weet niet zo goed of ik aan die gekkigheid mee wil doen. Lief en ik laten, als echte rebellen zeg maar, raw food links liggen, eten ‘s ochtends gewoon cruesli (mét heel veel suikers) en gaan ’s avonds aan de steak.

IMG_1308

Dat ging best, dat vermijden, tot we bij Bertmans, op de Zaagmolenkade in Noord, binnenstapten. Bertmans is een lunch- en ontbijtzaak van de hand van de eigenaren van Destino, het ernaast gelegen Spaanse tapasrestaurant. Ik wist eigenlijk niets van Bertmans, behalve dat het net open was, het er super druk was en je er schijnbaar lekker kon eten.

Fritz cola en vega
‘Ze hebben geen brood.’ merkt lief op als we de kaart krijgen. Linzensalade, dashibouillon met noedels en een gepocheerd ei, geroosterde groenten met misodressing. Geen brood. Ik zie het kippenvel al op de armen van lief verschijnen voordat de ober zegt: ‘Klopt, wij serveren grotendeels veganistische en lactosevrije gerechten. Veel van onze gerechten zijn daarnaast glutenvrij.’ Als de ober wegloopt kijken lief en ik elkaar aan. Zijn we echte rebellen of geven we ons over?

IMG_1310

We zijn toch blijven zitten en dat is maar goed ook. We hebben ons overgegeven aan de wereld van Fritzkola, spinaziethee en Japanse pannenkoekjes met octopus en barbecuesaus. Dat klinkt misschien voor sommige lezers heel normaal, maar de excentrieke wereld van broodloos eten en vreemde drankjes is voor mij een ver van mijn bed show en ik keek er toch een beetje argwanend naar. Maar Bertmans heeft daar verandering in gebracht. Het was oprecht lekker. Bertmans verrast met onorthodoxe gerechten en spannende sapjes en soepjes. Ik kan het iedereen aanraden er eens heen te gaan als je iets speciaals wilt eten. Laat je verassen, ga eens kopje onder, ik beloof je, het is best leuk. En als je nou niet zo’n sufferd bent als wij, maar al helemaal ondergedompeld bent in deze wereld, moet je Bertmans al helemaal niet overslaan. Lief is nog steeds niet overtuigd, maar op de weg naar buiten zei hij wel: ‘Die cola, die was niet eens slecht.’ Nou Bertmans, die kun je maar binnen hebben, toch?