02-06-2015

Leve het Leven! – Amsterdam Diner, Heineken Music Hall

Afgelopen zaterdag stond in het teken van de 23ste editie van het Amsterdam Diner. Het jaarlijks terugkerende benefiet galadiner, georganiseerd door Stichting Amsterdamdiner Foundation. Deze stichting heeft zich als doel gesteld actief een bijdrage te willen leveren aan een wereld zonder Aids. Het geld dat tijdens deze avond wordt opgehaald wordt direct aangewend voor meer onderzoek naar structurele oplossingen om Aids de kop in te drukken.

Een nobel doel, dat helaas nog tot in de lengte van dagen financiële steun kan blijven gebruiken. Deze editie, die plaatsvond in de Heineken Music Hall, stond dit keer niet alleen in het teken van Aids. Joep de Lange (HIV expert), zijn partner Jacqueline van Tongeren en nog drie collega’s, allen omgekomen tijdens de dramatische vlucht met de MH17, werden met veel respect herdacht. Prinses Mabel van Oranje stond met haar indrukwekkende speech uitgebreid stil bij dit emotionele verlies.

IENS had de eer om deze editie met ruim 1000 andere gasten aan een van de 100 tafels te mogen aanschuiven. Alvorens de HMH te kunnen bereiken, mochten we ons door duizenden opgewonden Toppersfans wringen. Deze Toppers traden namelijk gelijktijdig op in de naastgelegen Amsterdam Arena.

De Tafel van IENS @ Amsterdam Diner 2015
De Tafel van IENS @ Amsterdam Diner 2015

Eenmaal binnen de hekken, stond een elftal prachtig getooide dragqueens klaar met een glas bubbel, gezonde rauwkost hapjes, gazpacho en de onvermijdelijke maar home made bitterballen.

Drag Queens @ Amsterdam Diner 2015
Drag Queens @ Amsterdam Diner 2015

Om stipt zeven uur gaan de deuren open en worden we over de rode loper de grote HMH zaal binnengeloodst. De zaal vol opgedekte tafels rondom het podium ziet er prachtig en overweldigend uit. Vele vrijwilligers staan klaar om ons naar tafel te begeleiden en het eerste glas wijn in te schenken. Hier moet een strakke zeer professionele organisatie achter zitten. Bij navraag blijkt de regie onder In’tent, van Frans Smits, te vallen en de productie onder MetService, van Frank van der Laan.

Amsterdam Diner 2015 @ Heineken Music Hall
Amsterdam Diner 2015 @ Heineken Music Hall

Na het welkomstwoord van Rik van de Westelaken, wordt in razend snel tempo het eerste gerecht uitgeserveerd. Een heerlijk frisse salade van rivierkreeftjes, zalm en zeewolf. Ik ben altijd onder de indruk wanneer je voor zoveel mensen tegelijk zo’n prachtig bordje kunt uitserveren en dat het ook nog ergens naar smaakt.

Salade van rivierkreeftjes met zalm & zeewolf
Salade van rivierkreeftjes met zalm & zeewolf

De sfeer zit er goed in, ook bij onze tafel. We krijgen bezoek van een batterij stoere half ontblote mannen in een getatoeëerde Trijntje Jurk. Zij laten zich gewillig met onze mannen-mannen aan tafel op de foto zetten.

Mannen in getatoeëerde Trijntje Jurk
Mannen in getatoeëerde Trijntje Jurk

Een ingetogen dans à deux maakt indruk, gevolgd door de krachtige en overtuigende speech van prinses Mabel die sommigen van ons tot tranen toe roert.

Pas de deux
Pas de deux
Prinses Mabel van Oranje
Prinses Mabel van Oranje

De wijn vloeit rijkelijk, ook bij de gemarineerde runderlende met een jus met koriander en gember. De muziek zwelt steeds meer aan, dames in te korte glamourjurken nemen bezit van het podium en zingen hun keel schor. Onze voetjes gaan als vanzelf van de vloer, wie niet mee doet wordt ongevraagd ten dans genomen. Onderwijl lopen 12 BN’ers, van Ed Nijpels tot Sacha de Boer, de zaal rond met roze ballonnen en de loterij enveloppen. Voor 70 euro per lot heb je altijd prijs.

Runderlende met een jus van koriander en gember
Runderlende met een jus van koriander en gember

Tegen enen lopen we lichtelijk gebroken, met de hakken in de hand, prijsjes onder de arm en met een grote glimlach op ons gezicht richting de taxistandplaats waar we weer samen met die Toppersmalloten in de rij mogen aansluiten.

Het was een spetterende avond, met een fantastische opbrengst van ruim 650.000 euro. De laatste woorden van Mabel’s speech zullen nog lang blijven hangen:

Leve het Leven!

De hele speech van Prinses Mabel terugzien? Bekijk hier haar speech.

Lees hier meer over Stichting Amsterdam Diner Foundation.