23-06-2015

De Nieuwe Polderkeuken – Stolwijk: bon vivant in het gras

Goed, er zijn restaurants in Frankrijk met een best aardige omgeving. Wijnhellingen, glooiende groene heuvels, een dorpskerkje aan de horizon, dat werk. In Spanje wil het ook wel eens niet tegenvallen. Maar wij, Nederlanders, hebben de polder. Sterker nog, wij hebben de polder uitgevonden, gedefinieerd en voortdurend verfijnd. De Fransozen – ellendige taalchauvinisten die ze zijn – hadden er niet eens een eigen woord voor en hebben met grote tegenzin ‘le polder’ een onderdeel van hun taal gemaakt.

Welnu, Berenice en Jean-Claude, voeg nog maar een concept toe aan jullie vocabulaire : ‘la nouvelle cuisine du polder’ is al drie jaar hier en kan maar beter heel au sérieux worden genomen.

Chef Frank Streefland
Chef Frank Streefland

De Nieuwe Polderkeuken van Frank Streefland ligt in Stolwijk, middenin het volmaakt platte, groene land gelijk achter Gouda. We besluiten ter plekke dat onze volgende auto een cabriolet wordt, zo mooi is de relaxte rit langs beknotwilgde slootjes, pittoreske boerderijen en oneindige weilanden vol met mijmerend koevolk.

Even de trap op in het ruime pand (beneden is gereserveerd voor partijen) en we zijn in het restaurant beland. Rode stoeltjes, witte tafellakens, blauwe kasten en bar: we snappen het interieur hoor, we zijn hier in het hart van Holland. Aan een van de muren prijkt een landelijk, semi-kneuterig tegeltjestafereel met weides, koeien, vissen en groente; voor zover we het punt hadden gemist.

Interieur in rood, wit en blauw
Interieur in rood, wit en blauw

Streefland laat gelijk bij de start weinig kansen onbenut om zijn polderroots verder te benadrukken. Een amuse-bouche plankje bedekt met gras, bijvoorbeeld. En kaasstengels, gemaakt van oude Stolwijker. Versgebakken brood uit het dorp. Een koekje met crème van Bleu de Graven, een romige blauwschimmel uit het nabij gelegen Bodegraven.

Langoustines
Opvattingen van langoustine

Allemaal onderdelen van een stemmige ouverture op weg naar het echte werk: een reeks van subtiele, liefdevol verzorgde gerechten die de fijnproever in ons wakker maken. De diverse bereidingen van langoustine met appel en cantaloupe geven het gevoel van een verfrissende zomerochtend. De asperges met Bellota ham zijn ook al zo lekker licht, vergezeld van een crèmig dik onderlaagje en crunchy bites van beurre noisette.

Lamsnek
Lamsnek op onderzettertjes

De lamsnek met voorjaarsgroenten ziet er prachtig uit met felle rode, gele en groene accenten bovenop – eh – onderzettertjes van zwarte bonen. Ook het dessert van yoghurt, karnemelk, honing en pecannoot ligt er stralend gekleurd bij op een kunstzinnig zwart bord, vlak voordat het met veel smaak soldaat wordt gemaakt. De friandises in een glazen pot maken de espresso aan het einde helemaal af.

Dessert op zwart bord
Dessert op zwart bord

Enfin, u merkt het: wij lusten er wel pap van. De Nieuwe Polderkeuken behoort tot de crème de la crème van het Groene Hart van Nederland, en dat allemaal zonder dikke pretenties of moeilijkdoenerij. Streefland mag van ons nog jaren lekker blijven polderen hier.