27-06-2015

Fregola parels bij Het Bosch!

Het Bosch ligt direct aan het water van het Nieuwe Meer. Met een jachthaven en uitzicht op een zeilschool vergeet je bijna dat je toch écht in Amsterdam zit. Het was lekker zonnig en de loungebanken stonden klaar. Hoewel het gezellig druk was, kon je niet spreken van een volle bak. Misschien maar goed ook, want op deze avond werden enkel de amuses (duivels lekkere kroketjes van pulled pork van chef Julius Jaspers en gamba’s met tomatenschuim) rondgebracht. De rest van de gerechtjes moesten we zelf bij de stations ophalen. Die van Jaspers en eentje van restaurant Het Bosch zelf. Net toen we ons zorgen begonnen te maken over keuzestress, bleek dat het de bedoeling was dat je je telkens aan beiden tegoed kon doen. Een pak van ons hart.

De scroppinobakfiets – kom je in Amsterdam-Zuid ooit géén bakfietsen tegen? – stond al een tijdje naar ons te lonken, dus toen we hadden bedacht dat die evengoed kon dienen als spoom, aarzelden we geen moment. Er was keuze tussen de klassieke citroensmaak en een aardbeienvariant. Die laatste deed misschien iets te milkshake-erig aan, maar bood in ieder geval welkom vermaak tot aan de volgende gang.

Eén van de voorgerechtjes, die van Het Bosch, bestond uit reepjes Bawykov-zalm met een bodempje quinoa en een bloemetje on top. Wie het pseudo-graan wel eens zelf bereid weet dat er weinig eer te behalen valt aan de originele smaak ervan. Die is er namelijk niet. Eén van de chefs wist ons echter te vertellen dat hij de quinoa had gekookt in kippenbouillon en afmaakte met flink wat limoenzest. ‘Je moet het natuurlijk zelf lekker maken,’ sprak hij. Daarmee had hij meteen ons motto van de avond te pakken, zo niet ons hele leven.

Bawykov zalm & zwarte quinoa met avocado en little gem
Bawykov zalm & zwarte quinoa met avocado en little gem

Lekker waren de gerechtjes op deze avond in Het Bosch zeker. Eenvoudig genoeg om niet al te omslachtig –want dikwijls staand- te hoeven eten, maar zeker niet minder complex van smaak. Zo gaf het neutrale bapao-broodje alle ruimte aan de rokerige stukjes buikspek en smolten de fregola-parels in viscrème als kaviaar op je tong.

Soufflé van zeetong & wilde spinazie met fregola en viscrème
Soufflé van zeetong & wilde spinazie met fregola en viscrème

Dankzij de fijne deuntjes van de dj en de nodige gintonics bleef het ook na het diner nog lang gezellig. De aangemeerde luxe jachten en daarop rondhuppelende rondborstige meisjes deden ons zelf bijna even in zuidelijker gebieden wanen. Dat gold ook voor de Franse chef-cuisinier Alain Caron, die zich door eerder genoemd eyecandy liet verleiden tot een dansje en daar best wel in op ging. Wij waren niet de enigen die ons de wijn, scroppino’s en gintonics goed lieten smaken – en zo werd het toch nog een behoorlijke aangename avond met tot slot een klein vuurwerkspektakel.

Vuurwerk als toetje
Vuurwerk als toetje