26-09-2015

Delft Serveert: grootste openluchtrestaurant

De derde editie van Delft Serveert is dit jaar verlengd naar 3 dagen en is groter dan ooit. Maar mogen we eerst even een tip kwijt omtrent het pittoreske Delft? Vooral met de trein komen. Tenzij je er woont. Een groot deel van de stad bestaat al jaren uit omleidingen, bouwputten, hijskranen en hekwerk. Lastig om doorheen te manoeuvreren en over parkeren zullen we maar niet eens beginnen. Het nieuwe station ziet er dan wel weer heel actueel uit en in de buurt duiken opeens nimmer geziene grachtenvergezichten en gevels op. Een paar honderd meter lopen – tussendoor ter hoogte van de Phoenix sociëteit even zwaaien naar de frisse jongens en meisjes van het corps – en je bent al bij het Sint Agathaplein.

Oude Kerk
Oude Kerk

Daar is het goed toeven onder de bomen, met de toren van de Oude Kerk en de gevel van museum Prinsenhof als discrete figuranten. Een waardig decor voor Delft Serveert: een culinaire markt waar de horeca van de stad zich presenteert. Uw verslaggevers Mizaru en Mazaru zijn voor het laatst – want andere projecten en zo – op verkenningstocht voor IENS FoodSpots. Het zal geen toeval zijn dat er een licht melancholische sfeer hangt, nu de zomer zich zuchtend overgeeft aan het nieuwe seizoen. We slaan een zak munten in en voeren eerst – zoals dat hoort – een 360 graden situational assessment uit. We willen wel weten wat er te koop is immers, voordat we gaan bestellen.

Bij Les Copaines zijn ze niet bang van een beetje zout water
Bij Les Copaines zijn ze niet bang van een beetje zout water

Hamburgers, die blijken nog steeds onverbeterlijk in te zijn. Verschillende kraampjeshouders hebben ze op de menukaart staan, bijvoorbeeld bij Moodz en Steakhouse Betty Boop. Bij De Barbaar (hun motto: “Great Minds Drink Alike”, de doelgroep bestaat uit creatievelingen en ondernemers, dus tja, vandaar) geven ze er een geheel eigen draai aan met vloerbrood, Spinata Romana en mangochutney. Le Mariage doet het nog wat chiquer, bijvoorbeeld met een mooie sukade van rund. Vis en zeefruit zijn ruim vertegenwoordigd, onder andere door Les Copains die al een tijd in Delft bewijzen niet bang te zijn voor een beetje zout water.

Delft Serveert draait op volle toeren
Delft Serveert draait op volle toeren

Overal worden mooie wijnen geschonken. Maar er zijn ook veel speciale biertjes – we zijn natuurlijk in een studentenstad – bijvoorbeeld van De Bierfabriek, tevens bekend van het zelfgebakken brood en de gegrilde Franse kippetjes. Er valt hier nog veel meer te smullen. Terwijl het langzaam donker wordt en paarse en oranje sfeerverlichting het plein een Efteling-achtige allure geeft, slenteren we nog eens langs de kraampjes. De DJ draait Prince. De avondlucht is helder en koel. Vuurtjes branden. Het grootste openluchtrestaurant van Delft draait op volle toeren.

Sfeerverlichting
Sfeerverlichting

Delft Serveert is er nog op zaterdag 26 september van 16:00 tot 23:00 en op zondag 27 september van 14:00 tot 23:00. Meer informatie vind je hier.