06-11-2015

Speaking with the Chef: Dick Middelweerd van De Treeswijkhoeve

De 52 jarige chefkok Dick Middelweerd is samen met zijn vrouw eigenaar van De Treeswijkhoeve in Brabant. De kaart kenmerkt zich door een franse keuken met mondaine invloeden. Het restaurant haalt producten van twee tuinders uit de regio, om het vervolgens te verwerken in een 2-sterrenmenu dat met je wordt doorgesproken aan tafel. Ik stelde hem een aantal vragen:

Eigen zaak
De familie van mijn vrouw had een eigen restaurant, die we later hebben overgenomen. In mijn restaurant werken mensen met een eigen karakter die geen toneelstukje spelen. Het ontvangst is hartelijk, en voelt gemoedelijk aan. Natuurlijk is het keihard werken, maar elk jaar verbeteren we en blijft het enthousiasme er goed in.

dick 3

Gezondheid
Een paar jaar geleden heb ik een hartaanval gehad, en werd zo teruggefloten door mijn lichaam. Ik heb mijn leven aangepast: van zes werkdagen naar vijf en gezonder eten. Gelukkig heb ik er nu geen last meer van. Het grappige is dat we in die tijd van een ster, naar twee zijn gegaan. Alsof het zo moest lopen.

California dreaming
Ik ben echt een beetje verliefd geworden op Californië. Een reisbestemming wordt altijd bepaald door de gastronomie. Ik heb fantastisch gegeten bij nieuwe concepten in San Francisco en Los Angeles, en genoten van de natuur. Soms bepaal ik al een jaar van tevoren waar ik ga eten in het buitenland. Dan struin ik Instagram en het internet af en kijk ik vooral naar foto’s van gerechten. Ook volg ik graag tips op van personeel die goed uit eten is geweest.

Trees voor thuis
Vanuit het restaurant maken we gezonde en makkelijke maaltijden die thuis eenvoudig op te warmen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een hutspot met kabeljauw of een gekonfijte fazant. Ook kun je wat van het personeelseten afhalen. Er wordt voor hen zo veel mogelijk volgens de schijf van vijf gekookt, omdat ik dat belangrijk vind.

dick foto 1

Belgen over de vloer
Vroeger kon je in Nederland niet heel goed uit eten. Daar is verandering in gekomen. Voor mij voelt het als een waar compliment als er Belgen vanuit Antwerpen naar me toe rijden om lekker te komen eten. Ik zit natuurlijk niet ver van de grens, zo’n tien kilometer. Maar als men een uur in de auto zit om me te bezoeken ben ik toch best blij.

De volgende keer spreek ik Dimitri Roels van het landelijke concept Vlaamsch Broodhuys over Belgie, de smaak van Nederland en hoe zijn merk van de grond is gekomen.