19-11-2015

Black&Bloom – Groningen: Waar men koffie leert drinken

Ik weigerde altijd koffie te drinken, het was niet lekker, je tanden werden er geel van en je stonk uit je mond. Waarom zou ik er in hemelsnaam aan beginnen? Twee jaar geleden kwam de omslag, toen ik met een proeverij; een zogeheten ‘cupping’, in contact kwam met lekkere koffie. In een huiskamer setting, gezeten aan de bar mochten we verschillende soorten koffie proberen en de barista vertelde vol enthousiasme over de verschillende soorten smaken die er in koffie konden zitten. Voor mij was koffie altijd koffie geweest, iets dat van gemalen koffiebonen gemaakt werd en allemaal wel ongeveer hetzelfde zou smaken. Ouch, wat had ik het verkeerd! Na deze kleine proeverij besloot ik dat ik terug moest komen en samen met een vriendin stapten we op een dag weer dat schattige kleine koffiewinkeltje binnen. Ik besloot voor een Latte Caramel te gaan met een huisgemaakte brownie. Dat was het begin van mijn liefde voor Black en Bloom.

Nog steeds is de Latte Caramel mijn favoriet, maar bestel ik ook steeds vaker één van zijn specialty filter koffies. De huisgemaakte taarten en koekjes zijn van exceptionele kwaliteit en de service gebeurt met veel aandacht en liefde voor de klant. Nog steeds moet ik altijd een beetje gniffelen als er een onschuldige klant binnenloopt en ‘één gewone koffie’ besteld. ‘Gewoon koffie’ bestaat hier niet, Gerben kan voor iedere klant precies de juiste koffie maken. Hij werd vorig jaar tweede in de Misset Koffie Top 100 en was daarbij de hoogste nieuwe binnenkomer. Sindsdien weten steeds meer mensen zijn zaak te vinden en op zaterdag een plekje bemachtigen kan wel eens moeilijk worden.

Untitled-1

Het is fascinerend om hem of één van zijn medewerkers met de hand het water in het filter zien te schenken. Een glimlach verschijnt op mijn gezicht als zijn vrouw komt aangereden met een nieuwe lading taart en koekjes. En ik schaterlach als langs het bord op de stoep loop. “Do not leave your drink unattended. The cat is an asshole.”

Ik heb op vele andere plekken koffie gedronken, maar nog niks kan op tegen Black en Bloom. Met een lang gezicht slurp ik dan de bittere koffie zonder smaak naar binnen, dromend over de heerlijke koffie van Gerben. Ja, ik ben een verwend nest geworden nadat ik koffie leerde drinken bij Black & Bloom want ik wil niks anders meer.