24-11-2015

Bistro De Pijpenla – Delft: Herfstgenot met een biertje!

Een gure novemberavond (denk: koud, donker, stormachtig, nat) aan de gracht in Delft. Bistro De Pijpenla is precies het soort plek waar je op een avond als deze wilt zijn. Smal en klein, veel hout en steen, kleine tafeltjes, geen moderne opsmuk, wel hier en daar verse bloemen. Een tijdloos gezellig interieur in een eeuwenoud pand. Oerknus staat niet in de woordenboeken maar is wel de beste typering voor deze plek.

Wellicht dat er ook al bier werd gedronken toen Cornelis Henricszoon Lettersnijder hier in 1516 woonde (of er in ieder geval eigenaar was). En nu gebeurt het zeker, deze dagen in het kader van de campagne ‘IENS Loves Beer’ (http://www.ienslovesbeer.nl/). Een driegangendiner met twee bockbier, in het geval van De Pijpenla is dat De Koperen Kat. Dit Delftse bier heeft heel recent, in oktober 2015 nog, een prijs gewonnen voor lekkerste bockbier van het jaar. En lekker smaakt het zeker. Erg mild, en dus zelfs te waarderen door vrouwen die niet van bier houden.

Bier naast en op je bord

Het zit ook door de hoofdgerechten die in het kader van de campagne geserveerd worden: kalfssukade (keuze nr. 1) en een rouleau van gevogelte met zuurkool en spek (keuze nr. 2). Bij beide komt een heerlijke saus kijken waar het bockbier in is verwerkt. Bier naast en op je bord dus. Een gehoorde quote aan tafel: “Dit is echt precies het eten dat je hierbij wilt hebben!”.

2015-11-22 21.14.59

De voorgerechten van het arrangement mogen er echter ook al wezen: het is kiezen tussen hertcarpaccio of pompoensoep met crème en truffelolie. Het is allebei verrukkelijk, het één nog verrassender dan het ander.

Het dessert laat geen keuze maar is opnieuw onbetwist lekker: een driespel met citroenkokosijs, pure chocolade en een taartje van witte chocolade en pistachenoten. Hmm..!

Het is al met al heerlijk smullen én genieten van een omgeving waarin bier en spijs helemaal op hun plek zijn. Even if you don’t love beer, you’ll love it here!