11-12-2015

Speaking with: Thérèse Boer, De Librije

Thérèse Boer is samen met haar man Jonnie eigenaresse van Restaurant De Librije in Zwolle. Onder hetzelfde dak vind je tevens Librije’s Hotel en Librije’s Atelier. Afgezien van de kookstijl van Jonnie ben ik altijd al benieuwd geweest naar het verhaal achter één van Nederlands meest bekende horecakoppel. Vriendelijkheid en openheid siert een mens vind ik en beide karaktereigenschappen vond ik goed terug in een gesprek met Thérèse.

Puberliefde

Jonnie en ik komen beide uit Giethoorn. Met een groep vrienden gingen we stappen in Steenwijk. Ik was zo’n 16 jaar en mocht niet alleen terugfietsen van mijn ouders. Ik heb toen aan Jonnie gevraagd of hij met mij mee wilde fietsen. Hij heeft me netjes thuisgebracht, en wilde met me zoenen. Ik had destijds nog verkering dus dat ging helaas niet. Een tijdje later, eenmaal vrijgezel, zag ik hem tijdens het stappen met twee blonde vrouwen staan in de discotheek. Ik ben toen op hem afgestapt en heb hem gezoend. Dat is nu zo’n 28 jaar geleden!

Horeca

Ik werk al vanaf mijn vijftiende in de horeca. Ik ambieerde een eigen zaak vanaf jongs af aan. Toen ik Jonnie ontmoette is het heel snel gegaan. We hebben een zaak overgenomen en toen was het gewoon gas geven. Simpel gezegd : gaan met die banaan. In al die jaren dat we samenwerken zijn we nooit gaan slapen zonder iets uit te spreken. We hebben ieder ons eigen vakgebied, en vullen elkaar goed aan. Continuïteit, oog voor detail en scherp blijven zijn voor ons belangrijke waardes. Uiteindelijk zijn we twee gewone mensen die trots zijn op hun zaak.

Passie

Ik krijg energie van het inrichten van het restaurant en het hotel. De personeelskleding ontwerp ik ook deels zelf, in samenwerking met een designer. Ik vind het leuk om de hele Librije look and feel te stylen. De zaak is helemaal ingericht naar onze smaak, en die komt volledig overeen. Voor mij gaat het er om dat de gasten verwend worden en dat we er plezier in hebben. Mijn creativiteit kan ik kwijt in het verzinnen van wijn & spijs combinaties. Het klinkt sprookjesachtig maar daarin vullen Jonnie en ik elkaar ook goed aan.

Dromen

De zeilboot van Jonnie om de wereld mee over te reizen is er nog steeds niet. De droom is er nog wel, maar eerst nog een paar jaar werken. Zelf zou ik graag een eigen wijngaard willen met een klein restaurant en hotel erbij. Het liefst in Nieuw Zeeland, of ergens in Afrika. Het is wat voorbarig, maar het lijkt ons ook leuk om wereldwijde culturen en de bijbehorende gastronomie te ontdekken en daar een boek of programma over te maken.

783143B5-1206-4045-8E4B-FAA3B6D9EF3BAA0F81CE-BB3F-4B22-A77E-461637937924
© Eric Benjamin Kleinberg

Zenuwachtige obers

Soms merk je dat er in een restaurant iets voorzichtiger wordt gedaan omdat we er zijn. Maar heel veel merken we er niet van. We zijn er niet om het personeel zenuwachtig te maken. We willen gewoon graag relaxed met de kinderen uit eten, en er een leuk uitje van maken. Op zondag gaan we meestal uit eten, en op maandag koken we thuis. Een lekker biefstukje met salade en frites . Die frites laten we bezorgen, want die komt van een heerlijk zaakje uit de buurt. De overige dagen eten we het personeelseten.

De volgende keer spreek ik Michiel van der Eerde van o.a restaurant Baut in Amsterdam.

Marina de Massiac Deza.