11-02-2016

Steakhouse André Dokter – Groningen: meer dan alleen steak

De naam Steakhouse André Dokter doet vermoeden dat je hier alleen grote stukken steak kan bestellen, met een portie friet en that´s it. Niks is minder waar, op twintig minuutjes rijden van de stad Groningen bevindt zich een restaurant dat veel meer is dan alleen een steakhouse. Persoonlijk had ik er nog nooit van gehoord, maar de naam André Dokter kwam regelmatig ter sprake bij mijn schoonfamilie. Het bleek een begrip te zijn in de ´Ommelanden´ en ik moest dit restaurant dan ook maar eens met mijn eigen smaakpapillen proeven.

Gelegen in het kleine dorpje Briltil, staat een schattig klein pand dat vroeger dienst heeft gedaan als boerderij, tapperij en dorps- en veerhuis. Het interieur ademt geschiedenis, het is gezellig binnen en op een vrijdagavond zit het restaurant dan ook al snel vol. De bediening blaakt van deskundigheid en vriendelijkheid en zorgt dat wij een heerlijke avond hebben. De kaart laat meteen al zien dat er meer te halen valt dan alleen steak en friet, al voert vlees natuurlijk de boventoon. Bij binnenkomst valt meteen de ´Dry Aging Kast” op, waar grote stuk vlees hangen te rijpen voor 14 tot wel 50 dagen. Deze worden persoonlijk door de eigenaar André schoongemaakt, vandaar ook zijn bijnaam ‘De Butcher’.

Hoofdgerecht André Dokter

Wij laten ons verrassen met een viergangenmenu voor €42.50 en krijgen achtereenvolgens inktvis, varkenswang, hertenrugfilet en een heerlijk dessert dat draaide om appels, op ons bord. Het was smullen geblazen, de gangen werden met gepaste pauzes geserveerd, maar alsnog zaten we aan het eind bomvol. Ik dronk er twee speciaal biertjes bij, waaronder het lokaal gebrouwen Bax bier en liet het bijpassende wijnarrangement voor wat het was, misschien voor een volgende keer. Want een volgende keer zit er zeker wel in en misschien dat ik dan niet eens de stad uit hoef. Want André Dokter opent in maart een zusterrestaurant in de stad. Nu ik weet hoe lekker het eten en genieten het is in Briltil kan ik niet wachten tot de nieuwe locatie in de stad geopend is.

Steakhouse André Dokter
Hoendiep WZ 54
9805 TD Briltil
http://www.andredokter.nl/