26-02-2016

Interview met Tjitze van der Dam – 24H PRESSROOM / INK Hotel

De droom van iedere fijnproever wordt werkelijkheid! Op 13 en 14 maart koken 24 sterrenchefs – in totaal goed voor 34 sterren – 24 uur lang de sterren van de hemel in het exclusieve gastromarathon 24h PRESSROOM voor dance4life! Wij vroegen initiatiefnemer en bedenker van deze gastronomische 24-uursactie, Tjitze van der Dam de chef van PRESSROOM Amsterdam, de culinaire hemd van het lijf!

Zou je kort willen vertellen hoe je chef bij INK Hotel bent geworden? Na een aantal jaren in prachtige restaurants gewerkt te hebben waaronder Ron Blaauw en de Vrienden van Jacob ben ik benaderd door een soort headhunter om als Executive Chef aan de slag te gaan van het nieuwe INK Hotel. Dat was natuurlijk niet zomaar iets en heb hier wel even over moeten nadenken. Na een aantal goede gesprekken zag ik het helemaal zitten en ben ik er vol voor gegaan.

Wat kook je het liefste voor je gasten? Ik ben een liefhebber van de klassieke Franse keuken, en hou van de volle, kruidige keuken. Dit bereid ik zelf ook het liefst, maar wel op de manier die we nu lekker vinden, niet te zwaar.

Waar komt jouw passie voor koken vandaan? Mijn opa was een van de beste bakkers van Nederland die veel aan wedstrijden mee deed. Met kerst maakte hij altijd de lekkerste kerstdiners klaar, dit is me altijd bijgebleven. Een combinatie van deze twee heeft in mij de liefde voor het koken en het eten in mij losgemaakt.

Wie heeft jou leren koken? In het begin van mijn carrière heb ik een aantal prachtige leerbedrijven gehad waaronder de Heeren van Harinxma, de Jufferen Lunsingh en de Herberg van Smallingerland waar ik een goede basis heb geleerd voor mijn verdere carrière.

Wat is je passie naast koken? Koken is mijn lust en mijn leven, dit is ook iets wat mij eigenlijk altijd bezig houd. Naast mijn werk, wat tevens mijn hobby is, doe ik weinig.

Favoriete en minst favoriete foodtrend van de afgelopen jaren? Minst favoriete is toch de hype powerfoods, iets wat heel veel mensen op hol heeft gebracht. Maar ook hierin zitten wel een aantal prachtige producten, neem bijvoorbeeld quinoa een prachtig ingrediënt! Meest favoriete is toch wel het oog op de regionale en veelal biologische producten.

Vul aan: in een volgend leven ben jij geen kok, maar … Ik zou me niets anders voor kunnen stellen dan kok, mijn passie. Als ik echt iets anders zou moeten kiezen zou het waarschijnlijk bakker zijn, maar dan zou ik dan wel een ochtendmens moeten zijn.

pressroom

Hoe kwam je in contact met dance4life, hoe ben je op dit event gekomen? Twee jaar geleden kwam ik op het idee en heb ik dit samen met Frank Schipper opgezet bij restaurant EVI in Zandvoort, we hebben dit samen opgezet in maar 10 weken tijd. Nu 2 jaar later begon het weer te kriebelen, een aantal chefs en leveranciers gevraagd of zij vonden dat we het weer moesten gaan doen en ze zeiden allemaal volmondig JA! Dit heeft mij over de streep getrokken om het weer te doen, Frank werkt momenteel bij de Compagnon en is gelukkig ook weer nauw betrokken bij dit prachtige evenement. Wij als INK hotel zijn Friend4life en hebben al vaker een samenwerking met dance4life gedaan. Zo heb ik al een lunch mogen verzorgen voor de lancering van Doutzen Kroes haar kledingcollatie voor WE en hadden we de situation room van dance4life in het hotel. Het is zo’n energieke groep mensen die Dance4life draaiend houd, een enorme motivatie om ons voor hun in te zetten!

Bij welke andere 3 andere chefs van 24h PRESSROOM zou jij zelf graag willen dineren? Ik kan hier echt niet 3 uit kiezen, het zijn allemaal fantastisch goede koks met elk hun eigen specialiteit. Het liefst zou ik zelf gaan eten tijdens mijn eigen evenement om bij ze allemaal een vorkje te mogen prikken.

Zou je ons een tip van de sluier willen geven van jouw eigen gerecht(en) op het 24h PRESSROOM eventIk ga zelf alle chefs ondersteunen en helpen tijdens de 24 uur, voor mij natuurlijk een enorme uitdaging om 24 uur lang keihard door te gaan. Daarnaast zal ik zorgen voor ander andere de bon bons bij de koffie, zodat ik voor alle 320 gasten iets lekkers heb gemaakt. Wat er nog meer gaat gebeuren? Dat houd ik nog even geheim, maar ik kan je beloven dat het een spectaculair evenement gaat worden! Dit wil je echt niet missen.

[vimeo id=”152861758″]