11-05-2016

Persdiner bij HanTing, Den Haag – Vijf gangen in balans

‘Kom op, doe eens niet zo ongezellig!’ Iedereen die een tijdje de alcohol afzweert voor wat-voor-reden-dan-ook, kent deze opmerking. Hét moment dat je tafelgenoten je erop wijzen dat het wel super ongezellig is dat je niet drinkt. Geen alcohol blijkt altijd te zorgen voor flink ongemak en behoorlijke ongerustheid bij vrienden die wél zin hebben om door te zakken. Staat er weer een etentje op de planning en zie je nu alweer op tegen de kritische blikken op het moment dat jij ‘nee’ zegt tegen de eerste alcoholische versnapering?

Neem je vrienden dan mee naar Den Haag. Daar start het Michelin-bekroonde restaurant HanTing namelijk met een Thee-Diner. Een ware thee-sommelier stemt daar samen met chef Han Ji een 5-gangenmenu af, waarbij de thee het gerecht aanvult. Zit er bijvoorbeeld veel vet in een gerecht, dan wordt daar een thee bijgeschonken met vet-oplossende eigenschappen. Dankzij de thee blijft er gedurende deze restaurant-ervaring een harmonie in het lichaam.

foto blog stephanie

Het is uiteraard even wennen, zo’n theemenu. Zeker voor je vrienden die blijkbaar geen behoefte voelen hun sportschool-abonnement af te stoffen en ‘nee’ te zeggen tegen gin-tonics, bier en wijn. Maar het thee-menu geeft een unieke ervaring. De gerechten van Han zijn heerlijk. Hoogtepunten van zijn menu zijn onder meer het gerecht met zeebaars en de kalfsmerg kumquat die ze serveerden bij de tongfilet in nori. En de bijwerkingen van de geschonken thee’s zijn ‘kalmerend’, ‘activerend’, ‘reinigend’, ‘verbranding’, ‘regulerend’ en ‘ontgiftend’. Ongeveer de tegenovergestelde werkingen die je ziet bij mensen die genieten van een wijnarrangement. Daar zijn de woorden ‘aftakeling’ en ‘chaos’ meer van toepassing.