24-05-2016

Uit eten voor gevorderden – Eten met kids

Een pannenkoek op z’n tijd is niet verkeerd, don’t get me wrong. Maar als je net ouder bent, hoef je echt niet meer alleen restaurants te kiezen met een speelhoekje. Laat de culi in je niet langzaam afsterven. Denk jij dat het zielig is om je kind zo lang stil te laten zitten? Met onderstaande tips heb je een leuke restaurant-ervaring waar je kind ook blij van wordt.

STEL JE VERWACHTINGEN BIJ Zijn jullie net ergens neergestreken en merk je dat je kind hier echt niet voor in de stemming is, wegwezen dan. Het wordt dan namelijk gewoon geen leuke lunch/diner. Ben er dus op voorbereid dat het misschien zomaar afgelopen kan zijn, en ben daar relaxed over. Dat scheelt een hoop ergernis en frustratie.

STEL JE VERWACHTINGEN BIJ 2 Zin om urenlang te relaxen en weer even helemaal bij te kletsen met je lover? Snap ik, maar helaas komt dit met je zoon/dochter erbij pas op de tweede plek. Doel nummer 1 is namelijk dat je kind het leuk heeft, daarna hebben papa en mama het pas leuk. Dus in eerste instantie is het hard werken. En als dat z’n vruchten afwerpt, hebben jullie ook een fantastische avond.

BEN VOORBEREID Urenlang stilzitten is niet tof voor een kind, maar daar kom jij om de hoek kijken. Zorg daarom voor afleiding. VEEL afleiding. Neem een tas vol met kleurplaten, potloden, speeltjes en – voor alle ontaarde moeders zoals ik – de iPad mee. In ieder geval genoeg om te blijven verrassen.

GEEN HONGER Neem je kind niet met een lege maag mee. Als het dan even duurt voordat het eten op tafel komt, is dit een garantie voor drama. Bij de meeste restaurants is een mandje brood vooraf op tafel gelukkig de normaalste zaak van de wereld, maar soms kan het best even duren.

BETREK JE KIND Zoals je je kind iedere keer verrast met een nieuw speeltje, zo kun je je kind ook steeds betrekken bij het eten, zodat het echt iets leuks wordt. De meeste goede restaurants hebben geen kindermenu, maar neem een laagdrempelig gerecht waarvan je weet dat er iets bij zit dat hij/zij lust. Denk aan kabeljauw, zalm en rund. En laat ook proeven van jouw gerechten om jouw kleine versie alvast nieuwe smaken te introduceren.

DWING NIET Lust je het niet? Prima, laat maar liggen. Dit is niet de plek om wat eten betreft een opvoedkundig punt te maken. Houd het luchtig en leuk. Als je vaker uit eten wilt tenminste.

KIES EEN RESTAURANT MET RUIMTE Veel hippe tenten hebben hun tafeltjes zo dicht naast elkaar staan, dat je bijna bij de buren op schoot zit. Prima als je met je geliefde uit eten gaat (matig de pikante gesprekken), maar met je koter is dit gewoon niet te gek. Zorg dat tenminste het idee van ruimte bestaat, waardoor je kindje niet meteen in een claustrofobische vibe raakt, waardoor je na vijf minuten het restaurant weer kunt verlaten.

GA VROEG Halleluja voor alle restaurants waarvan de keuken niet sluit tussen lunch en diner, dus met doorlopende openingstijden. Hiervan zijn er tegenwoordig gelukkig steeds meer. Ideaal om bijvoorbeeld op een zondag om 17u binnen te lopen. Dan zijn er nog niet veel andere gasten en daardoor heeft je kindje iets meer bewegingsruimte om kind te zijn. Wil hij/zij even lopen: ga maar. Maakt hij/zij wat geluid: prima. Niemand die er last van heeft.

KRIJG DE BEDIENING OP JE HAND Stel je bescheiden op richting het bedienend personeel. Heb je nog een wagen, vraag waar hij ’t minste in de weg staat. Pols gewoon even hoe ze met kinderen zijn. Helaas zie je vooral bij jong personeel dat ze kinderen in een restaurant als last zien. Toch is het t waard ook hier even in te investeren. Als ze aan jouw kant staan, scheelt dat de helft van de moeite.