03-06-2016

6x Groningen – De favorieten van Geert

Inmiddels woon ik alweer ruim 2 jaar in Amsterdam en ben ik in de hoogste versnelling aan het ontdekken wat de Amsterdamse restaurantwereld allemaal te bieden heeft. Over Amsterdamse restaurants wordt echter al zo vaak en zoveel geschreven, door mensen die er veel meer zinnige dingen over kwijt kunnen dan ik. Daarom neem ik je graag mee naar het hoge noorden, waar mijn wortels liggen, om je te vertellen over mijn favorieten in de stad Groningen.

Voilà
Laat ik aftrappen met de chicste zaak in mijn lijstje. Wanneer ik buiten de deur eet, met name wanneer ik dat in een wat ‘luxer’ restaurant doe, vind ik het leuk om de kok voor me te laten kiezen. In Voilà wordt gekookt volgens het principe ‘eten wat de pot schaft’ (Fransen en chique mensen noemen dit ‘table d’hôte’). Omdat mensen nu eenmaal van nature conservatievelingen zijn (voor stugge Groningers zoals ik geldt dat nog wat meer dan voor anderen) is het goed om jezelf nu en dan te dwingen eens buiten de culinaire kaders te dineren. Wanneer je het aandurft om de controle uit handen te geven, doe dat dan hier, zodat je zeker weet dat je goed zit!

Cantina Mexicana
In mijn studententijd, die iets langer heeft geduurd dan vooraf gepland, was dit mijn vaste stek om uit eten te gaan. In die tijd at ik vegetarisch en dat was hier nooit een probleem. Doordat in de keuken niet zuinig wordt gedaan met zure room en kaas komt ook de vleesloze eter hier volledig aan zijn eiwit-trekken. Ik houd erg van de Tex-Mex keuken van de Cantina, met flinke borden vol taco’s, enchilada’s of tortilla’s. Daarbij serveren ze hier lekker veel guacamole, rode rijst en zwarte bonen (voor valsspelers vervangen ze die desgewenst door frites). De bediening gaat lekker op z’n studentikoos maar is erg hartelijk en leuk, als jij dat ook bent. Tip: neem vooraf de poppers jalapeños en de gambas al ajillo (delen met je tafelgenoten).

Bienvenue
Eén van de redenen dat mijn studententijd zo lang geduurd heeft is dat het Groningse uitgaansleven nu eenmaal veel te bieden heeft. Geen verplichte sluitingstijd betekent uitgaan tot je niet meer kunt. Ter afsluiting eindigde ik 9 van de 10 keer rond een uur of 8 in de Bienvenue. Ik heb hier zo vaak de pizza napolitana zonder ansjovis met artisjokharten besteld, dat ik na verloop van tijd alleen maar hoefde te gaan zitten en dan kwam ie er na tien minuutjes al aan. Ik vond de pizza hier altijd fantastisch, maar zette grote vraagtekens bij mijn beoordelingsvermogen. Zo hadden mijn vaste stapmaatje en ik de onhebbelijke gewoonte om de pizzakorsten in knoflooksaus te dopen… Om alle twijfel weg te nemen ben ik eens rond etenstijd een napolitana gaan eten en ook toen was de pizza (zonder knoflooksaus!) heerlijk.

Eetcafé Schuitendiep
Het woord Eetcafé in de naam is wat verwarrend, want deze zaak is op ieder vlak een heus restaurant. Ik ga hier graag met mijn familie eten, bijvoorbeeld wanneer er iemand jarig is, maar ook met vrienden kun je hier speciale gelegenheden goed vieren. De kaart biedt lekkere, recht-door-zee gerechten met een twist, precies waar ik van houd. De wijnen die Schuitendiep bij de gerechten schenkt passen altijd goed en zijn ook nog eens schappelijk geprijsd. Misschien dat daarom voor het woord ‘eetcafé’ gekozen is? Tip: Voor een avondvullend programma vind ik het 6-gangenverrassingsmenu echt een aanrader.

Eetcafé Schuitendiep
Eetcafé Schuitendiep

Cervantes
Wanneer je in Groningen zin hebt in tapas dan is Cervantes the place to go. Omdat hier écht lekkere tapas geserveerd worden, is het er altijd stampvol en is reserveren beslist aanbevolen. De ultieme tapasklassieker, patatas bravas, heb ik nergens in Nederland lekkerder gegeten dan hier. De aioli, die in sommige restaurants wat flauw van smaak is, is hier lekker pittig, met veel knoflook. Het ondergeschoven kindje is in tapasrestaurants vaak de salade. Niet bij Cervantes! Meestal bestel ik hier de salade met cabrales (pittige Spaanse blauwe kaas), maar omdat de kaart regelmatig wijzigt kun je die niet altijd bestellen. Tip: omdat Cervantes zo populair is werkt men hier met twee shifts. Kies voor de late shift (8 uur) en blijf lekker lang hangen.

Osteria Da Vinci
Ik eindig met misschien wel mijn favoriete Groningse restaurant: Da Vinci. De zaak wordt gerund door een ontzettend aardige Italiaan die je altijd hartelijk welkom heet. Da Vinci is een pizzeria, maar je kunt hier ook Italiaanse klassiekers zoals vitello of bistecca eten. De caponata, één van mijn Italiaanse favorieten, is hier echt heerlijk. Meestal kies ik voor een pastagerecht: vooral de rotolo di zucca is om je vingers bij af te likken. Het feit dat er bij Da Vinci bijna altijd wel een stel Italianen aan het eten is bewijst dat hier echt (goed) Italiaans gekookt wordt. Tip: reserveer vooraf en vraag bij lekker weer om een plekje in de tuin.