15-06-2016

De etiquette opfrisser – Uit eten voor gevorderden

Dat je je neus niet snuit in het servet van het restaurant, snappen we. Praten met de mond vol: doen we soms, maar heel onopvallend. Maar best vaak zie ik tijdens het uit eten hele basic ‘hoe gedraag je je in een restaurant’-dingetjes misgaan. Begrijp me niet verkeerd: van mij mag het echt best losjes. We gaan uit eten voor onze lol, niet? Maar misschien is het leuk om hele standaard zaken even op te halen.

Binnenkomst Gooi jezelf niet op de eerste de beste lege tafel die je tegenkomt. Ben je in een snackbar om van een lekkere kroket te genieten, dan wel. Maar in bijna ieder restaurant, hebben ze toch een soort van logica in hun placering en reserveringen. Meld je gewoon even netjes. Klinkt heel logisch, maar gaat vaak mis.

Bediening Sommige gasten zwaaien naar de bediening alsof ze een Boeing 747 eigenhandig moeten binnenloodsen. Of roepen de bediening op een toon alsof ze hun hond een standje geven. Dan wil ik altijd het liefste onder de tafel kruipen van schaamte. Natuurlijk wil je soms de aandacht van een bediend personeelslid, en het kan gebeuren dat diegene dat niet direct door heeft. Zoek oogcontact en maak dan een bijvoorbeeld een kleine, vriendelijke zwaai (nee, je hand mag niet boven je hoofd uitreiken!).

Wijnglas Er is veel te zeggen over etiquette met betrekking tot wijnglazen, maar laten we bij de basis beginnen! Namelijk: hoe houd je je wijnglas vast. Doe dat niet bij het glas, maar bij het steeltje! Dan blijft je glas er een stuk frisser uitzien, zonder al die vingerafdrukken. Wist je trouwens dat je eigenlijk iedere keer voordat je drinkt je mond moet afdoen met het servet, zodat je ook geen afdrukken van je lippen op het glas krijgt? Dat is dan weer behoorlijk overdreven.

Servet Je ziet vaak dat mensen het servet op hun bord laten staan totdat de bediening het eerste gerecht wilt serveren. En dat dan dus niet kan, omdat het servet daar nog prijkt. Leg ‘m gewoon meteen op je schoot als je gaat zitten! Ziet er ook zo ongezellig en gek uit, als het maar op je bord blijft staan. En even over na het eten…gooi het servet niet IN je vieze bord. En opproppen is ook een no-go.

Eten Met vork en mes eten en het bestek van buiten-naar-binnen pakken, zijn natuurlijk de standaard regels die iedereen wel kent. Laat ook je lepels niet in een kopje of kom staan. Ellebogen natuurlijk niet op de tafel tijdens het eten. Maar hoe je dan ook eet: ga fatsoenlijk met je gerecht om. Ik hoorde pas nog een verhaal over iemand die d’r mooie gestileerde toetje helemaal door elkaar ging roeren en prakken. Gadver! Doe dat thuis vooral, maar niet in een restaurant.

Eigen eten Uhm, laat je appeltje dat je toevallig nog in je tas hebt IN je tas. En ook je flesje water. Geen uitleg nodig denk ik?

Zout Als het over proeven gaat, zie ik wel nog vaak dat mensen zout over het gerecht gooien zonder geproefd te hebben. Dat is toch heel gek? Hoe weet je of het meer smaak nodig heeft als je het niet hebt geproefd? Als ik dat zie, haak ik even helemaal af.

Water Altijd verstandig om lekker water te bestellen bij je eten en drinken. Het houdt je toch wat scherper. Tegenwoordig serveren sommigen zaken standaard water bij wijn of koffie. Te gekke service. Waar ik soms raar van op kijk is als mensen alléén een glaasje kraanwater bestellen bij hun eten.  Is het om je medicijnen in te nemen: oke. Is je geld die maand al op: dan heb je weinig keuze. Alle andere redenen: je geniet van de service en entourage van het restaurant en daar betaal je in principe voor. Net als dat je niet je eigen bammetjes mee naar binnen neemt, of kurkgeld betaalt voor een eigen wijnfles.