10-10-2016

IENS is veranderd | 9 tips en tricks

De afgelopen weken is het jullie vast niet ontgaan: IENS heeft een totale make-over gehad. Naast een nieuwe huisstijl hebben we sinds begin september een compleet vernieuwde website.

Onze supportafdeling is druk bezig met het beantwoorden van alle vragen rondom de switch. Proeversaccounts, het nieuwe loyaliteitsprogramma waarmee je Yums kunt sparen, het zoeken op de site en het annuleren van je reservering. Hieronder vind je een korte uitleg op de meest voorkomende vragen. (Veel van deze vragen worden overigens al beantwoord  op onze FAQ).

iensfromto

We hebben de vragen die de laatste weken het meest naar voren kwamen, voor je in een blog gezet. Kijk direct bij tip 6 wanneer je direct live hulp wilt!


1. Zoeken zonder datum

Soms denk je vooruit en plan je etentjes weken vooraf in en soms weet je nog niet precies wanneer je uit eten wilt, maar ben je al wel op oriëntatie onderzoekje. Iedereen zoekt op zijn eigen manier naar restaurants. We geven toe. Eerst was onze zoekbalk gefocust op het zoeken op datum. Steeds vaker kregen wij de opmerking dat niet iedereen van tevoren weet wanneer.

zonder-datum

2. 100 Yums per reservering

Reserveren via IENS heeft zo zijn voordelen. Dankzij ons nieuwe loyalileitsprogramma kun je voortaan bij elke reservering automatisch punten sparen. Deze punten worden ‘Yums’ genoemd. Zo spaar je:

  • 1 reservering = 100 Yums
  • 1000 Yums = € 10* korting op je volgende restaurantbezoek
  • 2000 Yums = € 25* dat is nog aantrekkelijker!

yums-b2c-post

3. Verander je proeversnaam

Bij de overgang naar onze site zijn er wat dubbele accounts samengevoegd. Wil je je naam wijzigen? Dit kan bij ‘persoonlijke instellingen‘ in je account. We zijn benieuwd naar jullie creatieve uitspattingen!

b2c-posts-proeversnaam

4. Restaurants zonder website

Je stapt op de fiets maar hebt eigenlijk geen idee wat het adres is van het restaurant waar je hebt gereserveerd. Of je staat in de buurt van een restaurant en je wilt bellen of je tafel toevallig al iets eerder klaar is.

Op onze site vind je veel informatie van restaurants. Naast natuurlijk ook menu, recensies, cijfers en keukeninformatie, kun je ook contactgegevens vinden. Vooral voor restaurants die geen website hebben is dit de oplossing voor jou om deze toch te kunnen bereiken.

website-restaurants-foodspots

5. IENS App

Loop je na je werk over straat en heb je geen zin om je laptop uit je tas te halen, dan kun je IENS ook raadplegen op je telefoon. Onze IENS app is vernieuwd en deze is te downloaden via de App Store voor iOS en Google Play store voor Android.

android-app-iens

6. Chat de supportafdeling voor hulp

Onze supportafdeling slaapt nog wel ‘s nachts. Maar overdag zijn we tot 20u bereikbaar via de mail (info@iens.nl) en via de chat. Ook in het weekend draaien we maildiensten.

live-chat-post

7. Recensie in behandeling

Als proever of fervent recensie speurder heb je het waarschijnlijk al voorbij zien komen. Sommige recensies staan op restaurantprofielen nog ‘in behandeling’. Onze supportafdeling keurt alle, en dan bedoelen we ook echt, alle recensies. We kijken of de recensie op échte diners gebaseerd zijn en of de recensie echt om een eetervaring gaat.

behandeling

8. Hoe voorkom je je ‘no-show’

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/KyDVgiMCLuY”]

9. Hoe zitten de reviews in elkaar?

Eerder waren de cijfers die gegeven zioor individuele reviews verdwenen. Deze aparte cijfers voor eten, decor en service zijn nu weer zichtbaar! Kijk bijvoorbeeld op de recensiepagina van: https://www.iens.nl/restaurant/paloma-blanca/221015

bolletjes