03-03-2017

Van cashew tot foie gras: deze chefs vertellen wat ze nooit bestellen

Van hersenen tot cashewnoten, verschillende internationale chefs laten in een artikel van The Independent weten welke gerechten ze nooit bestellen in restaurants.

Of het nu is vanwege ethische bezwaren, of omdat ze weten hoe een keuken werkt, deze chefs hebben allemaal wel een gerecht of ingrediënt dat ze nooit, maar dan ook echt nooit bestellen in restaurants.

Silvia Baldini – werkte in verschillende sterrenrestaurants wereldwijd

“Ik bestel nooit de special van de dag. Veel chefs gebruiken deze dagspecials om restjes op te maken en gebruiken dus de minst verse ingrediënten. Verder bestel ik nooit mosselen of andere schaal- en schelpdieren, tenzij ik de chef persoonlijk ken. Als er ook maar één mossel niet goed is, word je daar behoorlijk ziek van, dus ik pas wel op.

Sausjes, zoals mayonaise of hollandaisesaus, eet ik nooit aan het einde van de week. Veel chefs bewaren sauzen met daarin rauw ei soms wel een week in de koeling. Op maandag eet ik ze wel, maar zaterdags zéker niet.

En ohja, als je een vies toilet tegenkomt, zou ik me ook zorgen maken. Als ze de wc’s niet schoon kunnen houden, dan zal de keuken ook niet brandschoon zijn…”

David Tanner – is al 8 jaar chef in Engeland

“Zelf eet ik geen bananen. Ik vind de structuur echt vreselijk. Daarnaast komen cashewnoten er bij mij niet in. De omstandigheden waaronder werknemers de noot uit zijn giftige schil moeten halen, zijn werkelijk verschrikkelijk. Daar sta ik absoluut niet achter en daarom weiger ik cashewnoten te eten.”

James Howe – is al 10 jaar chef in Norfolk, Engeland

“Ik eet nooit foie gras, omdat ik de manier waarop het wordt geproduceerd pure dierenmishandeling vind. Een product dat zó onetisch is, komt er bij mij niet in.”

Foie Gras
Foie Gras

Philippe Roth – is al 34 jaar chef, momenteel in Londen

“Wat ik nooit eet? Tête de veau, zoals het vroeger veel werd gegeten met vlees van een kalfshoofd, zoals de tong en de hersenen. Het smaakt naar marmiet en heeft een hele specifieke smaak en textuur waar ik van walg.”

Rosie Llewellyn – chef in Londen sinds 4 jaar

“Ik vermijd al het voorverpakte en gemodificeerde eten, e-nummers en ingrediënten van slechte kwaliteit. Ik vind het zonde dat zo veel verse ingrediënten niet worden gebruikt, omdat ze niet bekend zijn bij het publiek. Laatst gebruikte ik alleen de tentakels van een inktvis. Het kostte bijna niets, omdat iedereen juist alleen de inktvis wil, zonder de tentakels.”

Welk gerecht of ingrediënt zou jij nooit bestellen? Laat het ons weten!