22-03-2017

Hoe word je een chef-kok? Roderik van Restaurant Johannes legt uit

In de keuken van Restaurant Johannes staat chef Roderik Goores dagelijks aan het roer. Onlangs gaven we via onze Facebookpagina een fantastisch 6-gangendiner weg bij Johannes, waarbij winnares Inge de leukste vraag stelde: wat moet ik doen om chef te worden bij Restaurant Johannes?

Roderik: “Ik denk dat elke chef-kok, in welk restaurant dan ook, een leider is binnen de keuken. Het creatieve brein achter de gerechten, de bereidingen en presentatie. Een chef moet ook het aanspreekpunt zijn voor zijn collega’s in de keuken en hierin ook toegankelijk zijn. Dit is de manier waarop ik werk en hetgeen mij bracht tot chef bij restaurant Johannes.”

Een goede chef is een geboren leider

Als chef moet je dus een geboren leider zijn en natuurlijk uitstekend kunnen koken. Waarbij je je best af en toe mag laten beïnvloeden door kunst of muziek. Dat blijkt chef Roderik ook te doen, zo blijkt uit de antwoorden op een aantal vragen die jullie stelden aan de chef.

Met welke kunstenaar zou jij jezelf willen vergelijken?
“Ik ben groot fan van Salvador Dalí, een geniale gek met een uiterst creatief brein. De vormen, kleuren, complexiteit en verrassingen in zijn werk komen overeen met hoe ik eten probeer te benaderen en met mijn manier van koken.”

Speelt muziek een rol in jouw culinaire leven?
“Muziek speelt al mijn hele leven een grote rol. Ik word rustig van bepaalde soorten muziek waardoor er ruimte in mijn hoofd ontstaat om tot nieuwe creaties te komen.”

Wanneer heb je een goed gevoel bij een gerecht?
“Het belangrijkste is, dat wat ik bedenk, bereid en serveer een goed gevoel bij mij los moet maken. In mijn hoofd moet het voor die tijd al kloppen. De smaak moet perfect zijn en de presentatie zo origineel mogelijk. Pas dan heb ik bij een gerecht een goed gevoel.”Wat bracht je ertoe een gerecht ‘onder water’ te serveren?
“Ik wilde altijd al eens kijken of het mogelijk was een gerecht te maken dat onder water geserveerd kon worden, zonder dat het gerecht nat wordt. Waarom weet ik niet, maar dat het iets teweeg bracht is zeker.

Het kan zijn dat ik in de toekomst ook bij Restaurant Johannes een gerecht onder water ga serveren. Verder proberen we elk menu op een creatieve manier te presenteren aan de gast. Het volgende idee is om een gerecht te maken in de vorm van een coquille in de schelp, maar dat het uiteindelijk iets compleets anders is.”

Hoe hou je met je drukke baan ook tijd voor je privéleven?
“Iedereen met een drukke baan en ambities weet dat dit een lastige factor is voor het privéleven. Ik probeer de tijd waarin ik vrij ben zo goed mogelijk in te delen en daar optimaal van te genieten. De tijd die ik samen met mijn gezin doorbreng, is op deze manier veel intenser.”

Wat zou je laatste avondmaal zijn?
De producten die ik graag als laatst zou willen eten: gebakken coquille en knolselderij, een bakje gezouten pinda’s en als laatst een tompouce. Mét een glas cola.

Hierom moet je naar Restaurant Johannes

Hoewel niet alle vragen die jullie stelden, beantwoord konden worden (het waren er zó veel!), werd er wel nog een laatste vraag ingegooid: “nu ik niet gewonnen heb, waarom moet ik dan toch naar Restaurant Johannes?” We hebben deze vraag niet aan de chef voorgelegd, want dan kun je natuurlijk rekenen op een bevooroordeeld antwoord. Daarom verwijzen we je naar de recensies die geschreven zijn op IENS. Lees er een paar en laat je overtuigen door de eerlijke mening van de gasten die je voorgingen.

Bekijk alle recensies (je kunt hier ook meteen reserveren!)