28-03-2017

Het schrijven van recensies op iens.nl: hoe werkt het?

IENS zou IENS niet zijn zonder recensies. Deze zorgen ervoor dat jij een gedegen keuze kunt maken voor een restaurant én recensies zijn een hulpmiddel voor het restaurant om in geval van kritiek de service te verbeteren. Hoe meer recensies op iens.nl, hoe beter.

Heb jij wel eens een recensie achtergelaten op iens.nl? Dan weet je inmiddels wel hoe het schrijven van een recensie in z’n werk gaat. Toch krijgen we vaak nog vragen. Daarom een overzicht van alle veelgestelde vragen over het schrijven van recensies op iens.nl.

Kan iedereen een recensie indienen op iens.nl?

Jazeker. We moedigen iedereen aan om ervaringen bij een restaurant te delen met anderen. Hoe meer recensies er online staan, hoe beter je tenslotte een keuze kunt maken om bij een bepaald restaurant te gaan eten. Wel is er één voorwaarde voor het schrijven van een recensie op iens.nl: je moet bij het restaurant gegeten hebben om een recensie te kunnen schrijven. Dit controleren we door middel van een groot aantal factoren waarmee we de betrouwbaarheid van de recensent kunnen beoordelen.

Afbeelding 1: Ga naar recensies
Afbeelding 1: Ga naar recensies

Hoe dien ik een recensie in op iens.nl?

Heb je via onze website – of via de website van een van onze partners, zoals Albert Heijn – gereserveerd, dan ontvang je automatisch een uitnodiging om een recensie te schrijven per mail. Zo niet, dan kun je zelf op iens.nl een recensie achterlaten. Zoek het profiel van het restaurant op en klik onder de restaurantfoto’s op het kopje ‘Recensies’ (afbeelding 1). Type bovenaan het recensieoverzicht (afbeelding 2) je ervaring met het restaurant en klik op de knop ‘Ga door’ (verschijnt zodra je begint met typen).

Beoordeel het restaurant op de categorieën eten, service en decor. Eventueel kun je nog een aantal andere aspecten van het restaurant beoordelen, maar dit is niet verplicht. Klik ten slotte links onderin het scherm op de groene knop ‘Recensie achterlaten’.

Afbeelding 2: Recensie schrijven
Afbeelding 2: Recensie schrijven

Komt mijn recensie direct online?

Nee, alle recensies op iens.nl worden eerst gecontroleerd om te zien of ze voldoen aan ons recensiebeleid. Dit beleid schrijft voor dat de recensie voldoet aan een vaste set regels en fatsoensnormen. We kijken bijvoorbeeld naar taalgebruik, schending van privacy of geschillen die in een recensie worden uitgevochten. We doen dit om ervoor te zorgen dat recensies voor anderen van waarde zijn.

In eerste instantie worden recensies automatisch getoetst met behulp van een algoritme dat speciaal voor dit doel is ontwikkeld. Recensies die niet direct goed worden gekeurd, worden door ons gelezen en handmatig gekeurd. Wij streven ernaar recensies binnen 24 uur na indienen te plaatsen. Afhankelijk van drukte kan het soms wat langer duren voor je recensie is gekeurd.

Wat als mijn recensie afgekeurd wordt?

Als je recensie niet aan het recensiebeleid voldoet, ontvang je van ons bericht waarin we uitleggen waarom de recensie niet goedgekeurd werd. Je kunt vervolgens een nieuwe recensie indienen, rekening houdend met de regel waarop we je recensie hebben afgewezen.

Hoe lang blijven recensies op iens.nl staan?

Recensies blijven in principe altijd op iens.nl staan en worden dus niet verwijderd. Indien je een recensie wilt herformuleren, kunnen we je een herformuleringsverzoek toesturen.

Hoe wordt het cijfer in mijn recensie opgebouwd?

In je recensie beoordeel je restaurants op meerdere criteria. Drie criteria zijn met name van belang:

• Het eten (50%)
• De service (25%)
• Het decor (25%)

Het cijfer van je recensie wordt opgebouwd uit je beoordeling van bovenstaande criteria. Rechtsboven (afbeelding 3) zie je welke invloed je beoordeling van de drie criteria heeft op je cijfer. Vul daarnaast ook in hoe je het restaurant op de volgende punten hebt ervaren:

• Prijs-kwaliteitsverhouding
• Geluidsniveau
• Wachttijd
• Gelegenheid

Onderbouw je beoordeling door je bevindingen in het restaurant te beschrijven in het tekstkader onderaan het scherm. Wat heb je gegeten (en gedronken)? Waarom vond je het lekker of juist niet? Hoe heb je de bediening ervaren en hoe zat je erbij? Om een recensie te kunnen plaatsen moet deze uit minimaal 120 tekens bestaan.

Afbeelding 3: Opbouw recensiecijfer
Afbeelding 3: Opbouw recensiecijfer

Welke gegevens zijn zichtbaar voor andere gebruikers van iens.nl?

Standaard is je gebruikersnaam (je voornaam + de eerste letter van je achternaam) zichtbaar bij iedere recensie. Naast je gebruikersnaam is ook je ‘gastronomische status’ zichtbaar, die gebaseerd is op het aantal recensies dat je hebt geschreven.

Heb je meer vragen over het schrijven van recensies op iens.nl? Stuur ons gerust een mailtje.