13-07-2017

Halleluja… exclusief diner voor twee!

Delft beleefde maandagavond een culinaire primeur. In de torenspits van de Nieuwe Kerk verzorgden Jord Althuizen (wereldkampioen barbecue) en horecaman Ed Hoogendijk een diner van ongekend hoog niveau. Het was een droom die uitkwam voor beide heren. En wij mochten er als eregasten bij aanwezig zijn, dankzij een Facebook-actie van Iens. Wat volgde was een avond vol hoogtepunten.

Stel je voor: het is na sluitingstijd en je bent als enige gasten aanwezig in de gotische kerk met het praalgraf van Willem van Oranje en de koninklijke grafkelder. Alleen dát was al een bijzondere gewaarwording toen we rond 19:30 uur de zware toegangspoorten van de kerk achter ons hoorden dichtslaan en even later op slot gedraaid zagen worden. En er volgde nog zoveel meer moois!

Nieuwe Kerk compilatie1

Sietse en ik waren er uitgenodigd om op ruim 108 meter hoogte in de torenspits te komen dineren. Dat betekende 379 trappen op (en later op de avond ook weer af). In het smalle trappenhuis nam de zeer gastvrije Ed Hoogendijk enkele (adem)pauzes om te vertellen over de bijzondere kerkklok en het eeuwenoude carillon dat elk kwartier luid klingelend een andere tune speelt.

Na een stevige klim over houten en stenen tredes -waarvan er niet een gelijk was- klonken boven ons opeens de warme klanken van een saxofoon. In de toren bleken twee leden van het muzikale gezelschap Crazy Piano’s aanwezig om de muzikale omlijsting van de avond te verzorgen. Dit ter promotie van het Crazy Piano’s Festival in Delft op 5 augustus waarbij we ook nog eens als VIP’s uitgenodigd zijn. (Wat een prijs!)

delft10

Gastvrouw Sabrina wachtte ons in de kerktoren op met een heerlijk glaasje bubbels. Toen Sietse binnenstapte, werd hij door de saxofonist direct verrast met een verjaardagslied. Het was immers dubbel feest voor hem vanavond. (Een warmer welkom kun je als jarige niet krijgen!)

Langs de balustrade van de torenspits had wereldkampioen barbecue Jord zich intussen geïnstalleerd met een Big Green Egg-mini. Uiteraard had hij speciale toestemming om in de toren van het rijksmonument zijn barbecue te ontsteken. Vanaf 15:00 uur had hij met Ed al voorbereidingen getroffen. Waaronder 5 keer de trap op en af om al hun kookspullen boven te krijgen. Jord had 3 schitterende gangen bereid uit zijn kookboek Smokey Goodness 2, dat we als cadeau mee naar huis mochten nemen. (Receptuur volgt!) Tussen de gangen door genoten we van het uitzicht over de prachtige stad Delft. Sietse met zijn hoogtevrees veelal binnen en ik ook buiten. Daarnaast was er een fotoshoot voor het Algemeen Dagblad, die dinsdag 11 juli in de krant verschijnt.

Na een fantastisch diner met waanzinnige vergezichten, heerlijk eten, fijne gesprekken, mooie wijnen en aangename muziek daalden we rond de klok van 22:00 uur opnieuw de 379 tredes af. De zon was net onder gegaan en de stilte en schaduwen in de kerk deden ons nog eens beseffen hoe bijzonder deze plek is.

Delft6

Eenmaal beneden wierpen we nog een blik in de donkere kerk, wensten alle Oranjes en topkoks in het gebouw een goede nacht en kozen uiteindelijk voor een verwarmd en gezellig terras net achter het stadhuis. Na koffie met een likeurtje en nog een bijzonder biertje zochten we onze luxe suite op in het Johannes Vermeer Hotel. Daar genoten we nog van alle luxe en kletsten we na over een onvergetelijke ervaring. Een avond vol hoogtepunten!

Dankjewel Jord en Ed dat we getuigen mochten zijn van de verwezenlijking van jullie droom. Jullie hebben culinair Delft letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau getild! Hallelujah, praise the lord!

Natasja Ververs
Delft, 10 juli 2017