10-11-2018

Thuiskomen bij de nummer 1: TOV

Wie het beste restaurant uit de Insider Top 2019 wil bezoeken, zet koers richting Schagen in Noord-Holland. In een huiselijk pand op Loet nummer 8 vind je restaurant TOV. Team Onvergetelijk Verrassend verraste met deze geweldige notering ook zichzelf, na een jaar dat niet uitsluitend positief verliep.

Haard TOV
Haard

Eigenaren Marlies Baken (38) en Roy Strijbos (42) zijn de dagen na de bekendmaking van hun ‘gouden plak’ overspoeld met positieve reacties – van bekenden en onbekenden. “De bossen bloemen blijven maar komen”, vertelt Marlies. “Van bekenden uit het dorp tot vaste gasten – we worden zo ontzettend in het zonnetje gezet. Ook hebben we met meerdere lokale en landelijke gesproken.” Niet onbelangrijk: TOV staat ook bij de gast weer goed op de kaart. “De komende 7 weken zitten we al goed vol”, lacht Marlies.

 

Wat deze gasten kunnen verwachten? Een combinatie van allerlei verschillende keukens – samengevoegd tot harmonieuze gerechten door chef Roy. “We koken wat we lekker vinden en waar we zin in hebben. Je kunt het zien als streetfood en comfortfood, waarbij we ons laten inspireren door de landen die we tijdens reizen bezoeken.” Door iedere maand het menu te veranderen, gunt Roy zichzelf en de brigade ook alle culinaire, creatieve vrijheid. Voor veel producten hoef je niet ver te reizen. De langoustine wordt gevangen bij Den Oever – een groot deel van de groenten komt van de boer uit Schoorl.

Fregola TOV
Fregola

Stilstaan

Het is een bewogen jaar geweest voor het duo. In maart dit jaar ging het namelijk goed mis. “We hadden een vol restaurant die vrijdagavond”, herinnert Roy zich. “Ik stond te koken toen ik vaag iets hoorde piepen. Toen vroeg ik Marlies maar even boven te kijken”. Daar, in de woning van het stel, bleek een stevige brand uitgebroken. “We moesten 2 maanden dicht om de schade aan restaurant en ons huis te herstellen”.

 

Hoewel het een enorme tegenslag was, zagen ze er ook de positieve kant van in. “We werden gedwongen om even 8 weken stil te staan, en dat is voor mensen die al 16 jaar bijna non-stop ondernemer zijn een aparte luxe”, vertelt Marlies. “Je realiseert je dat er meer is dan het werken. Je besteedt veel tijd met het team en met elkaar. Je hebt tijd om je zaak te overdenken.”

Thuiskomen

Roy en Marlies hebben in de 16 jaar die zij samen een restaurant runnen een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Door hun culinaire ambities zijn ze de bistro die ze bezaten op een plek elders in Schagen ontgroeid. “Voorlopig zijn we heel blij met waar we nu staan en de waardering die we daarvoor krijgen”, vertelt Roy. TOV staat voor thuiskomen – je wordt met open armen ontvangen door het duo en hun kleine, hechte team. “Je moet nog net niet je schoenen uit willen doen”, glimlacht Roy.

Roy, Marlies Tov

Reserveren

Reserveren bij het beste restaurant uit de Insider Top 2019? Dat doe je hier.